Torcik truskawkowy z kremem
Mamy dla Was coś wyjątkowego – przepis na obłędnie czekoladowe ciasto z aksamitnym kremem o smaku słonego karmelu i świeżymi truskawkami. To idealne połączenie intensywnej czekolady, delikatnej słono-słodkiej nuty i owocowej świeżości. Przepis powstał we współpracy z Magdalenkowe Frykasy, więc możecie być pewni, że smak zachwyci każdego!


Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jaj „L”
- Aromat (arakowy, migdałowy lub rumowy)
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- Szczypta soli
- Cukier wanilinowy
- Tortownica o średnicy 25 cm
Krem:
- 250 g serka mascarpone o smaku karmelowym
- Ok. 400 g śmietanki (minimum 30%)
- Szczypta soli
Dodatki:
- Truskawki
