ładowanie...
slogan

Tradycyjny sernik z rosą

Tradycyjny sernik z rosą to klasyka domowych wypieków, znana ze swojego wyjątkowego wyglądu i delikatnego smaku. Charakterystyczne krople „rosy” na piance sprawiają, że trudno mu się oprzeć.

Tradycyjny sernik z rosą
tradycyjny sernik z rosą

Składniki

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (lub gotowego z wiaderka, dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Pianka:

  • 3 białka (z masy serowej)
  • 3 łyżki cukru

 

tradycyjny sernik z rosą

Przygotowanie

Jak przygotować spód do sernika z rosą

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć gładkie ciasto – jeśli trzeba, dodaj odrobinę zimnej wody.
  3. Wylep ciastem dno formy (ok. 24x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 10 minut w 180°C. Odstaw.

Przygotowanie masy serowej

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
  2. Dodaj twaróg, proszek budyniowy, mleko, olej i aromat waniliowy – wszystko krótko zmiksuj.
  3. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw do piekarnika.
  4. Piecz ok. 50 minut w 170°C (góra-dół), aż masa się zetnie.

Jak zrobić piankę do sernika z rosą

  1. Białka (z masy serowej) ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
  2. Po upieczeniu sernika ostrożnie rozsmaruj pianę na wierzchu.
  3. Wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut (150°C), aż pianka się lekko zetnie.
tradycyjny sernik z rosą

Jak przechowywać tradycyjny sernik z rosą

Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Przechowuj go pod przykryciem do 3 dni – rosa utrzymuje się najładniej przez pierwsze 24 godziny.

#tradycyjnysernikzrosą #sernikzrosą #domowewypieki
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka