Te ziele posiada w sobie wiele cennych właściwości. Sprawdź jak zrobić syrop z wiązówki błotenej idealny na przeziębienie!
Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY WIĄZÓWKĘ BŁOTNĄ!
Co zawiera w sobie wiązówka błotna
- garbniki
- olejki eteryczne
- pochodne kwasu salicylowego
- rutynę
- związki fenolowe
- witaminy B1, B2, C, E
- wanilinę
- flawonoidy
- kwasy organiczne
- sole mineralne
- glikozydy fenolowe
Właściwości wiązówki błotnej
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości przeciwbólowe
- właściwości napotne
- właściwości moczopędne
- właściwości przeciwgorączkowe
- właściwości odtruwające
Domowe sposoby na zastosowanie wiązówki błotnej
- napar
napar z wiązówki błotnej stosowany jest przede wszystkim jako napój do odtruwania organizmu, a także jako herbatka napotna. Łyżkę wysuszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem (200 ml) i zaparzamy pod przykryciem 15 minut. Napar dzielimy na 3 porcje i spożywamy w ciągu jednego dnia.
- nalewka
Aby zrobić domową nalewkę z kwiatów wiązówki błotnej, konieczne będzie zebranie świeżych kwiatów. Zebrane kwiaty koniecznie rozkładamy na np. ręcznikach, aby wyszły z nich owady. Następnie płuczemy pod wodą, władamy do naczynia i zalewamy alkoholem o stężeniu 70%. Odstawiamy przygotowaną nalewkę na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek wykonanych z ciemnego szkła.
- odwar z wiązówki błotnej
Odwar stosowany jest do pielęgnacji nadmiernie przetłuszczających się włosów lub jako dodatek do kąpieli relaksująco-uspokajającej.
Przepis na syrop z wiązówki błotnej
Składniki:
- 4 garści kwiatów wiązówki
- 600 ml wody
- 200 g cukru (brązowego)
- 3 cytryny (i startą skórkę z jednej z nich)
Wykonanie:
1. Wodę z cukrem dodajemy do garnuszka i gotujemy tak, aż postawnie syrop.
2. Zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy sok z wyciśniętych 3 cytryn, skórkę z jednej z nich i mieszamy.
3. Następnie stawiamy garnuszek na palniku i dodajemy kwiaty wiązówki i „zaparzamy” je w syropie.
4. Gdy syrop ostygnie przecedzamy go przez gazę.
Pamiętajcie, aby taki syrop trzymać w lodówce!