Sprawdź domowy przepis na pyszne wigilijne uszka! Aromat grzybów idealnie wzbogaci smak barszczu czerwonego!
SKŁADNIKI:
FARSZ:
- 1kg pieczarek
- 40g suszonych borowików lub podgrzybków
- 15g masła
- 60g bułki tartej
- 2 jajka
- cebuli
- Szczypta soli
- pieprz
CIASTO:
- 600g mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 60g masła
- Szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
- Rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy masło.
- Wodę z masłem stopniowo dodajemy do mąki – cały czas mieszając.
- Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników.
- Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut. Teraz zajmujemy się farszem.
- Suszone grzyby gotujemy 10 minut, następnie płuczemy i odcedzamy.
- Pieczarki, grzyby i cebulę kroimy i podsmażamy z dodatkiem masła na małym ogniu.
- Podsmażone grzyby możemy dodatkowo zmielić, mieszamy je z jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy.
- Małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz.
- Składamy na pół, brzegi sklejamy ze sobą.
- Gotujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie.