ładowanie...
Wigilijne uszka
Wigilijne uszka idealne do barszczu
#dobrasztela.pl #uszka #przepis #święta #Wigilia

Sprawdź domowy przepis na pyszne wigilijne uszka! Aromat grzybów idealnie wzbogaci smak barszczu czerwonego!

01 grudnia 2022

SKŁADNIKI:

FARSZ:

  • 1kg pieczarek
  • 40g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 15g masła
  • 60g bułki tartej
  • 2 jajka
  • cebuli
  • Szczypta soli
  • pieprz


CIASTO:

  • 600g mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 60g masła
  • Szczypta soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól.
  3. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło.
  4. Wodę z masłem stopniowo dodajemy do mąki – cały czas mieszając.
  5. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników.
  6. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut. Teraz zajmujemy się farszem.
  7. Suszone grzyby gotujemy 10 minut, następnie płuczemy i odcedzamy.
  8. Pieczarki, grzyby i cebulę kroimy i podsmażamy z dodatkiem masła na małym ogniu.
  9. Podsmażone grzyby możemy dodatkowo zmielić, mieszamy je z jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem.
  10. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy.
  11. Małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz.
  12. Składamy na pół, brzegi sklejamy ze sobą.
  13. Gotujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie.
Zobacz inne artykuły
Duszone maślaki
Duszone maślaki
Przejdź
Kaszotto
Kaszotto
Przejdź
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Przejdź
Meksykańska zupa
Meksykańska zupa
Przejdź
Zmiana języka