ładowanie...
slogan
Witamina A

Witamina A jest niezbędna dla zdrowia, a przede wszystkim dla zdrowia oczu. Odpowiada za poprawne widzenie, odporność, wspomaga wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran i wzmaga odporność komórkową. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że może być magazynowana przez nasz organizm. Najczęściej spotykana w preparatach multiwitaminowych, dużo rzadziej jako suplement.

Witamina A

Właściwości witaminy A

  • Poprawia zdolności regeneracyjne komórek
  • Zmniejsza wrażliwość skóry na promienie UV
  • Działa przeciwzmarszczkowo
  • Odnawia naskórek
  • Poprawia zdolność widzenia
  • Bierze udział w prawidłowym przebiegu procesu wzrostu

Niedobór witaminy A

Na niedobór tej witaminy narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, palacze oraz pracownicy biurowi (praca przed komputerem). Skutki niedoboru:

  • Kurza ślepota
  • Wysychające spojówki
  • Zahamowanie wzrostu
  • Obniżona odporność
  • Przesuszona skóra na łokciach, kolanach, ramionach i udach
  • Wypadanie i łamliwość włosów
  • Łamliwość paznokci
  • Trądzik i wypryski
  • Zaburzenia miesiączkowania

Nadmiar witaminy A

Witamina A gromadzi się w wątrobie, a jej nadmiar jest toksyczny! Hiperwitaminoza A jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju wad wrodzonych. Co ważne, przedawkować można jedynie witaminę A pochodzenia zwierzęcego. Skutki nadmiaru:

  • Nadpobudliwość i drażliwość
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • Bóle głowy, stawów i mięśni
  • Powiększona wątroba
  • Powiększona śledziona
  • Zmiany skórne o żółtym zabarwieniu
  • Świąd skóry
  • Światłowstręt

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A

  • dzieci 1-3 lata: 400 µg / dobę
  • dzieci 4-6 lat: 450 µg / dobę
  • dzieci 7-9 lat: 500 µg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat: 600 µg / dobę
  • dziewczynki 13-18 lat: 700 µg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat: 600 µg / dobę
  • chłopcy 13-18 lat: 600-900 µg / dobę
  • kobiety: 700 µg / dobę
  • mężczyźni: 900 µg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące: 770-1300 µg / dobę

    Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia


Źródło witaminy A

Witamina A znajduje się w produktach zwierzęcych i roślinnych odpowiednio w formie retinolu i beta-karotenu. Do cennych źródeł tej witaminy zaliczają się podroby zwierzęce, masło, jajka, mleko, tłuste ryby. Natomiast wśród produktów roślinnych króluje w marchewce, pietruszce, szpinaku, pomidorach, słodkich ziemniakach, jarmużu, dyni oraz wiśniach, morelach, brzoskwiniach i śliwkach.

TOP 10 produktów z największą zawartością witaminy A

  1. Olej z wątroby halibuta: 900 000 µg/100 g
  2. Wątroba cielęca: 21 927 µg/100 g
  3. Olej z wątroby dorsza: 18 000 µg/100 g
  4. Wątroba wołowa: 14 400 µg/100 g
  5. Wątroba wieprzowa: 13 000 µg/100 g
  6. Wątróbka kurczaka: 9 304 µg/100 g
  7. Marchewka: 1 656 µg/100 g
  8. Morele suszone: 1 307 µg/100 g
  9. Węgorz wędzony: 940 µg/100 g
  10. Liście pietruszki: 902 µg/100 g

Witamina A występuje w produktach odzwierzęcych – retinol i roślinnych – prowitamina A (beta-karoten). Retinol jest wykorzystywany przez nasz organizm 6 razy bardziej niż beta-karoten.

#witaminaA #zdrowie #zdroweodżywianie #wiemcojem
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka