Witamina B1 czyli tiamina jest niezbędna do utleniania węgli i dostarczania energii. Odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układów: mięśni szkieletowych, nerwowego oraz mięśnia sercowego.
WITAMINA B1
Witamina B1 czyli tiamina jest niezbędna do utleniania węgli i dostarczania energii. Odgrywa także istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układów: mięśni szkieletowych, nerwowego oraz mięśnia sercowego.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, a wraz ze wzrostem spożywanych węglowodanów, wzrasta potrzeba jej uzupełniania. Odkłada się ona przede wszystkim w wątrobie, mózgu, nerkach i sercu.
Właściwości witaminy B1
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Dba o prawidłowy metabolizm energetyczny
- Posiada właściwości antyoksydacyjne
Niedobór witaminy B1
Niedobór witaminy B1 może zdarzyć się z dwóch powodów. Albo przyjmujemy zbyt mało tej witaminy w diecie, albo zbyt dużo jej tracimy. Osoby narażone na niedobór tiaminy to przede wszystkim: osoby starsze, chorzy na cukrzycę i HIV.
Skutki niedoboru:
- Utrata apetytu
- Zmęczenie
- Drażliwość
- Osłabiony refleks
- Mrowienie w rękach i nogach
- Osłabienie mięśni
- Zaburzenie widzenia
- Nudności i wymioty
- Duszności
- Delirium
Nadmiar witaminy B1
Według specjalistów, przedawkowanie witaminy B1 jest bardzo mało prawdopodobne, gdyż jej nadmiar wydalany jest z moczem. Większa ilość niż podana w dobowym zapotrzebowaniu nie powinna powodować skutków ubocznych. Zakłada się, że dawka nawet do 50 mg wydaje się bezpieczna.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B1
- dzieci 1-3 lata 0,5 mg / dobę
- dzieci 4-6 lat 0,6 mg / dobę
- dzieci 7-9 lat 0,9 mg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 1 mg / dobę
- dziewczynki 13-18 lat 1,1 mg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 1 mg / dobę
- chłopcy 13-18 lat 1,2 mg / dobę
- kobiety 1,1 mg / dobę
- mężczyźni 1,3 mg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 1,4 mg – 1,5 mg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy B1
Witamina B1 zawarta jest głównie w produktach roślinnych, a także drożdżach – kasze, fasola, soja, pestki słonecznika, otręby, soczewica, groch czy zboża pełnoziarniste.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B1
- ziarna słonecznika 1.48 mg/100g
- wieprzowina 1.12 mg/100g
- pistacje 1.0 mg/100g
- zielony groszek 0.9 mg/100g
- orzechy archaidowe 0.7 mg/100g
- soczewica 0.5 mg/100g
- chleb pszeniczny 0.47mg/100g
- ryby 0.43 mg/100g
- dynia 0.17 mg/100g
- szparagi 0.16 mg/100g
Witamina B1 czyli tiamina dostępna jest w postaci tabletek oraz roztworu do zastrzyków. W formie doustnej jest tylko częściowo przyswajana dlatego nie da się jej przedawkować.