Witamina B12 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Stąd bardzo ważne jest, aby zadbać o jej właściwą zawartość w diecie.
WITAMINA B12
Witamina B12 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Stąd bardzo ważne jest, aby zadbać o jej właściwą zawartość w diecie.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Zwana czerwoną witaminą ma wpływ na zdrowie psychiczne, układ pokarmowy i krwionośny.
Właściwości witaminy B12
- uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
- zapewnia dobry nastrój i równowagę psychiczną
- pobudza apetyt
Niedobór witaminy B12
Prawidłowy poziom witaminy B12 jest kluczowy dla zdrowia człowieka.Objawy jego braku są mało charakterystyczne więc trudno go szybko zdiagnozować.
Skutki niedoboru:
- anemia
- chroniczne zmęczenie
- drętwienie kończyn
- nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- pogorszenie sprawności umysłowej
- uczucie niepokoju
- depresja
- zaburzenie pamięci
- zaburzenie osobowości
Nadmiar witaminy B12
Jak dotąd nie zostały stwierdzone skutki uboczne spożywania tej witaminy w nadmiarze. Przypuszczalnie znaczny nadmiar może skutkować wystąpieniem uczulenia.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12
- niemowlęta 0,4 µg / dobę
- dzieci 1-3 lata 0,9 µg / dobę
- dzieci 4-6 lat 1,2 µg / dobę
- dzieci 7-9 lat 1,8 µg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- dziewczynki 13-15 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- dziewczynki 16-18 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- chłopcy 13-15 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- chłopcy 16-18 lat 1,8-2,4 µg / dobę
- kobiety 2,4 µg / dobę
- mężczyźni 2,4 µg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 2,6-2,8 µg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy B12
Najlepszym źródłem witaminy B12 jest mięso oraz produkty mięsne.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B12
- wątróbka wołowa 70,7 mcg
- małże bez muszli 17 mcg
- tuńczyk 9,3 mcg
- drożdże 8,3 mcg
- łosoś atlantycki 2,6 mcg
- wołowina 2,4 mcg
- mleko 2% 1,3 mcg
- jogurt bez tłuszczu 1,0 mcg
- płatki fortyfikowane 0,6 mcg
- ser cheddar 0,5 mcg
Powszechnie uważa się, że weganie i wegetarianie są najbardziej narażeni na niedobór witaminy B12. Nie jest to prawda, gdyż osoby te zwracają uwagę na odpowiednią jej suplementację. Inaczej sprawa ma się do osób spożywających mięso. Takie osoby narażone są na jej utratę z powodu bardziej zakwaszonego organizmu.