ładowanie...
Witamina B2
Witamina B2 Witaminy
#dobrasztela.pl #witaminy #zdrowie #opieka #witB2

Witamina B2 jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów – czerwonych ciałek krwi. Odpowiadają one za transport tlenu po całym organizmie.

06 czerwca 2022

WITAMINA B2

 

Witamina B2 jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów – czerwonych ciałek krwi. Odpowiadają one za transport tlenu po całym organizmie. Bierze także udział jak inne witaminy z grupy B w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek.

Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Jej nadmiar zostaje wydalany z moczem.

 

Właściwości witaminy B2

  • Bierze udział w procesach redukcji i utleniania
  • Bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Wspomaga właściwy stan błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych
  • Wpływa na proces widzenia o zmroku
  • Niezbędna do prawidłowego działania układu immunologicznego
  • Tworzy erytrocyty

 

Niedobór witaminy B2

Niedobór witaminy B2 powodują najczęściej diety niskokaloryczne, niskobiałkowe, wegańskie. Cierpią na to również osoby z chorobami metabolicznymi, zaburzeniami endokrynologicznymi i przechodzący chemioterapię. Szczególnie na awitaminozę narażeni są alkoholicy, gdyż etanol niszczy ryboflawinę, a dodatkowo uszkadza kosmki jelitowe, które odpowiadają za przyswajanie nie tylko tej, ale również innych witamin i minerałów z pożywienia.

Skutki niedoboru:

  • Pękające kąciki ust
  • Zapalenie języka
  • Zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i gardła
  • Zmiany łojotokowe
  • Zapalenie spojówek
  • Światłowstręt
  • Zaburzenie wzrostu
  • Niedokrwistość
  • Zaburzenie funkcji układu nerwowego

 

Nadmiar witaminy B2

Witamina B2 rozpuszcza się w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar jest na bieżąco usuwany z moczem. Bardzo rzadko słyszy się o hiperwitaminozie ryboflawiny. Możliwa jest ona tylko przez zastosowanie zastrzyku. Objawy to:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Charakterystyczny ciemnożółty mocz

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2

  • dzieci 1-3 lata 0,5 mg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 0,6 mg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 0,9 mg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 1 mg / dobę
  • dziewczynki 13-15 lat 1,1 mg / dobę
  • dziewczynki 16-18 lat 1,1 mg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 1 mg / dobę
  • chłopcy 13-15 lat 1,3 mg / dobę
  • chłopcy 16-18 lat 1,3 mg / dobę
  • kobiety 1,1 mg / dobę
  • mężczyźni 1,3 mg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 1,4 – 1,6 mg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy B2

Witamina B2, czyli ryboflawina wytwarzana jest przez organizm dzięki działaniu flory bakteryjnej jelita, tylko w niewielkich ilościach. Dlatego należy ją pozyskiwać z innych źródeł. Najwięcej ryboflawiny odnaleźć można w mięsie wieprzowym, drobiowym oraz wątróbce. Dodatkowo w jajach, nabiale, rybach, produktach zbożowych i roślinach strączkowych.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B2

  1. wątróbka wołowa 3.5 mg/100 g
  2. wątroba wieprzowa 2.98 mg/100 g
  3. wątróbka z indyka 2.6 mg/100 g
  4. płatki ryżowe 2.2 mg/100 g
  5. wątróbka drobiowa 1.778 mg/100 g
  6. pierś z gęsi 1.523 mg/100 g
  7. estragon 1.339 mg/100 g
  8. syrop klonowy 1.27 mg/100 g
  9. mleko w proszku 1.205 mg/100 g
  10. ser kozi 1.19 mg/100 g

Witamina B2 rozkłada się pod wpływem światła, dlatego nie zaleca się kupowania np. mleka w przeźroczystym opakowaniu. Utratę tej witaminy w produktach powoduje również wysoka temperatura, a nawet długie płukanie i moczenie rozdrobnionej żywności.

Zobacz inne artykuły
Witamina B6
Witamina B6
Przejdź
Witamina B9
Witamina B9
Przejdź
Witamina B12
Witamina B12
Przejdź
Witamina B5
Witamina B5
Przejdź
Zmiana języka