Witamina B2 jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów – czerwonych ciałek krwi. Odpowiadają one za transport tlenu po całym organizmie.
WITAMINA B2
Witamina B2 jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów – czerwonych ciałek krwi. Odpowiadają one za transport tlenu po całym organizmie. Bierze także udział jak inne witaminy z grupy B w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Jej nadmiar zostaje wydalany z moczem.
Właściwości witaminy B2
- Bierze udział w procesach redukcji i utleniania
- Bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Wspomaga właściwy stan błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych
- Wpływa na proces widzenia o zmroku
- Niezbędna do prawidłowego działania układu immunologicznego
- Tworzy erytrocyty
Niedobór witaminy B2
Niedobór witaminy B2 powodują najczęściej diety niskokaloryczne, niskobiałkowe, wegańskie. Cierpią na to również osoby z chorobami metabolicznymi, zaburzeniami endokrynologicznymi i przechodzący chemioterapię. Szczególnie na awitaminozę narażeni są alkoholicy, gdyż etanol niszczy ryboflawinę, a dodatkowo uszkadza kosmki jelitowe, które odpowiadają za przyswajanie nie tylko tej, ale również innych witamin i minerałów z pożywienia.
Skutki niedoboru:
- Pękające kąciki ust
- Zapalenie języka
- Zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i gardła
- Zmiany łojotokowe
- Zapalenie spojówek
- Światłowstręt
- Zaburzenie wzrostu
- Niedokrwistość
- Zaburzenie funkcji układu nerwowego
Nadmiar witaminy B2
Witamina B2 rozpuszcza się w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar jest na bieżąco usuwany z moczem. Bardzo rzadko słyszy się o hiperwitaminozie ryboflawiny. Możliwa jest ona tylko przez zastosowanie zastrzyku. Objawy to:
- Nudności
- Wymioty
- Charakterystyczny ciemnożółty mocz
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B2
- dzieci 1-3 lata 0,5 mg / dobę
- dzieci 4-6 lat 0,6 mg / dobę
- dzieci 7-9 lat 0,9 mg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 1 mg / dobę
- dziewczynki 13-15 lat 1,1 mg / dobę
- dziewczynki 16-18 lat 1,1 mg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 1 mg / dobę
- chłopcy 13-15 lat 1,3 mg / dobę
- chłopcy 16-18 lat 1,3 mg / dobę
- kobiety 1,1 mg / dobę
- mężczyźni 1,3 mg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 1,4 – 1,6 mg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy B2
Witamina B2, czyli ryboflawina wytwarzana jest przez organizm dzięki działaniu flory bakteryjnej jelita, tylko w niewielkich ilościach. Dlatego należy ją pozyskiwać z innych źródeł. Najwięcej ryboflawiny odnaleźć można w mięsie wieprzowym, drobiowym oraz wątróbce. Dodatkowo w jajach, nabiale, rybach, produktach zbożowych i roślinach strączkowych.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B2
- wątróbka wołowa 3.5 mg/100 g
- wątroba wieprzowa 2.98 mg/100 g
- wątróbka z indyka 2.6 mg/100 g
- płatki ryżowe 2.2 mg/100 g
- wątróbka drobiowa 1.778 mg/100 g
- pierś z gęsi 1.523 mg/100 g
- estragon 1.339 mg/100 g
- syrop klonowy 1.27 mg/100 g
- mleko w proszku 1.205 mg/100 g
- ser kozi 1.19 mg/100 g
Witamina B2 rozkłada się pod wpływem światła, dlatego nie zaleca się kupowania np. mleka w przeźroczystym opakowaniu. Utratę tej witaminy w produktach powoduje również wysoka temperatura, a nawet długie płukanie i moczenie rozdrobnionej żywności.