ładowanie...
Witamina B5
Witamina B5 Witaminy
#dobrasztela.pl #witamina #witaminy #opieka #zdrowie

Witamina B5 określana jako kwas pantotenowy, jest nazwana również prowitaminą, gdyż można ją znaleźć niemal w każdym pożywieniu.

20 czerwca 2022

WITAMINA B5

 

Witamina B5 określana jako kwas pantotenowy, jest nazwana również prowitaminą, gdyż można ją znaleźć niemal w każdym pożywieniu.

Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Witamina B5 jest syntezowana z bakterii jelitowych, dlatego niedobór występuje dość rzadko.

 

Właściwości witaminy B5

  • Zachowanie zdrowej skóry, włosów i paznokci
  • Ważna rola w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pokarmowego
  • Chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi
  • Odgrywa duże znaczenie w procesie regeneracji skóry, błon śluzowych i tkanek
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek
  • Poprawia pigmentację i stan włosów
  • Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał
  • Uczestniczy w procesie syntezy koenzymu A

 

Niedobór witaminy B5

Niedobory witaminy B5 występują niezwykle rzadko, ponieważ kwas pantotenowy jest powszechnym składnikiem żywności, którą spożywamy. Niekiedy awitaminoza witaminy B5 może się pojawić u osób nadużywających cukru i słodyczy oraz spożywających pewne produkty żywnościowe, jak: frytki, pizza, białe pieczywo i pszenny makaron.

Skutki niedoboru:

  • Uczucie zmęczenia
  • Spadek masy ciała
  • Pieczenie stóp
  • Ból brzucha i głowy
  • Pogorszenie wzroku
  • Skurcze nóg
  • Wypadanie włosów
  • Łysienie
  • Omdlenia
  • Zmiany skórne
  • Zaburzenia snu
  • Obniżona odporność

 

Nadmiar witaminy B5

Dotychczas nie stwierdzono, aby witamina B5 wykazywała działanie toksyczne. W przeprowadzonych badaniach, w których zastosowano tą witaminę w dawce do 2g w ciągu dnia nie odnotowano żadnych efektów ubocznych. Jedynie podczas stosowania bardzo wysokich dawek d-pantotenianu wapnia zaobserwowano objawy niepożądane:

  • Biegunka
  • Reakcje uczuleniowe
  • Zaburzenie akcji serca
  • Upośledzenie funkcjonowania mięśni szkieletowych

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5

  • niemowlęta 1,7-1,8 mg / dobę
  • dzieci 1-3 lata 2 mg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 3 mg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 4 mg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 4 mg / dobę
  • dziewczynki 13-15 lat 5 mg / dobę
  • dziewczynki 16-18 lat 5 mg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 4 mg / dobę
  • chłopcy 13-15 lat 5 mg / dobę
  • chłopcy 16-18 lat 5 mg / dobę
  • kobiety 5 mg / dobę
  • mężczyźni 5 mg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 6-7 mg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy B5

Witamina B5 jest obecna zarówno w produktach zwierzęcych jak i roślinnych. Do jej głównych źródeł należą: wieprzowina, drób, wołowina, podroby, łosoś, homar i wszelkie skorupiaki. Również całe ziarna są dobrym źródłem witaminy B5. Dodatkowo witamina ta jest dostępna w żółtku jaja, mleku, jogurtach, soczewicy, groszku, soi, awokado, brokule, batatach, kukurydzy, kalafiorze, jarmużu oraz pomidorom.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B5

  1. wątroba wołowa 9,7 ug/100 g
  2. wątroba wieprzowa 7 ug/100 g
  3. drożdże piekarskie 5,3 ug/100 g
  4. wątroba drobiowa 4,1 ug/100 g
  5. orzeszki ziemne 2,14 ug/100 g
  6. grzyby 2,1 ug/100 g
  7. jaja 1,6 ug/100 g
  8. pszenica 1,25 ug/100 g
  9. kalafior 1 ug/100 g
  10. ser 0,9 ug/100 g

Obróbka termiczna produktów bogatych w witaminę B5 nie wpływa na jej ilość. Jest ona natomiast wrażliwa na działanie kwasów i zasad. 

Zobacz inne artykuły
Witamina B6
Witamina B6
Przejdź
Witamina B12
Witamina B12
Przejdź
Witamina B2
Witamina B2
Przejdź
Witamina B7
Witamina B7
Przejdź
Zmiana języka