Witamina B5 określana jako kwas pantotenowy, jest nazwana również prowitaminą, gdyż można ją znaleźć niemal w każdym pożywieniu.
WITAMINA B5
Witamina B5 określana jako kwas pantotenowy, jest nazwana również prowitaminą, gdyż można ją znaleźć niemal w każdym pożywieniu.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Witamina B5 jest syntezowana z bakterii jelitowych, dlatego niedobór występuje dość rzadko.
Właściwości witaminy B5
- Zachowanie zdrowej skóry, włosów i paznokci
- Ważna rola w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pokarmowego
- Chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi
- Odgrywa duże znaczenie w procesie regeneracji skóry, błon śluzowych i tkanek
- Przyspiesza gojenie ran
- Przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek
- Poprawia pigmentację i stan włosów
- Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał
- Uczestniczy w procesie syntezy koenzymu A
Niedobór witaminy B5
Niedobory witaminy B5 występują niezwykle rzadko, ponieważ kwas pantotenowy jest powszechnym składnikiem żywności, którą spożywamy. Niekiedy awitaminoza witaminy B5 może się pojawić u osób nadużywających cukru i słodyczy oraz spożywających pewne produkty żywnościowe, jak: frytki, pizza, białe pieczywo i pszenny makaron.
Skutki niedoboru:
- Uczucie zmęczenia
- Spadek masy ciała
- Pieczenie stóp
- Ból brzucha i głowy
- Pogorszenie wzroku
- Skurcze nóg
- Wypadanie włosów
- Łysienie
- Omdlenia
- Zmiany skórne
- Zaburzenia snu
- Obniżona odporność
Nadmiar witaminy B5
Dotychczas nie stwierdzono, aby witamina B5 wykazywała działanie toksyczne. W przeprowadzonych badaniach, w których zastosowano tą witaminę w dawce do 2g w ciągu dnia nie odnotowano żadnych efektów ubocznych. Jedynie podczas stosowania bardzo wysokich dawek d-pantotenianu wapnia zaobserwowano objawy niepożądane:
- Biegunka
- Reakcje uczuleniowe
- Zaburzenie akcji serca
- Upośledzenie funkcjonowania mięśni szkieletowych
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5
- niemowlęta 1,7-1,8 mg / dobę
- dzieci 1-3 lata 2 mg / dobę
- dzieci 4-6 lat 3 mg / dobę
- dzieci 7-9 lat 4 mg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 4 mg / dobę
- dziewczynki 13-15 lat 5 mg / dobę
- dziewczynki 16-18 lat 5 mg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 4 mg / dobę
- chłopcy 13-15 lat 5 mg / dobę
- chłopcy 16-18 lat 5 mg / dobę
- kobiety 5 mg / dobę
- mężczyźni 5 mg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 6-7 mg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy B5
Witamina B5 jest obecna zarówno w produktach zwierzęcych jak i roślinnych. Do jej głównych źródeł należą: wieprzowina, drób, wołowina, podroby, łosoś, homar i wszelkie skorupiaki. Również całe ziarna są dobrym źródłem witaminy B5. Dodatkowo witamina ta jest dostępna w żółtku jaja, mleku, jogurtach, soczewicy, groszku, soi, awokado, brokule, batatach, kukurydzy, kalafiorze, jarmużu oraz pomidorom.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B5
- wątroba wołowa 9,7 ug/100 g
- wątroba wieprzowa 7 ug/100 g
- drożdże piekarskie 5,3 ug/100 g
- wątroba drobiowa 4,1 ug/100 g
- orzeszki ziemne 2,14 ug/100 g
- grzyby 2,1 ug/100 g
- jaja 1,6 ug/100 g
- pszenica 1,25 ug/100 g
- kalafior 1 ug/100 g
- ser 0,9 ug/100 g
Obróbka termiczna produktów bogatych w witaminę B5 nie wpływa na jej ilość. Jest ona natomiast wrażliwa na działanie kwasów i zasad.