ładowanie...
Witamina B6
Witamina B6 Witaminy
#pl-de #witaminy #witaminab6 #zdrowie #b6

Witamina B6 jest nazwana również pirydoksyną. To substancja niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

04 lipca 2022

WITAMINA B6

 

Witamina B6 jest nazwana również pirydoksyną. To substancja niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Witamina B6 zwiększa przyswajalność jonów magnezu nawet o 40%.

 

Właściwości witaminy B6

  • Bierze udział w metabolizmie aminokwasów
  • Działa ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy
  • Wpływa na układ krążenia
  • Bierze udział w metabolizmie hormonów steroidowych
  • Wpływa na układ immunologiczny
  • Ułatwia wchłanialność magnezu
  • Wpływa pozytywnie na stan skóry i włosów
  • Chroni przed rozwojem miażdżycy

 

Niedobór witaminy B6

Objawy niedoboru tej witaminy są zróżnicowane i zależą od stopnia niedoboru. Przede wszystkim upośledza prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Skutki niedoboru:

  • Zmiany w układzie nerwowym – depresja
  • Obniżenie nastroju
  • Bezsenność
  • Zwiększona podatność na infekcje
  • Niedokrwistość
  • Kamienica nerkowa
  • Ryzyko rozwoju nowotworów
  • Zmiany zapalne skóry
  • Zmiany zapalne błony śluzowej

 

Nadmiar witaminy B6

Nadmiar witaminy B6 jest możliwy w przypadku długotrwałego przyjmowania tej witaminy w dawce powyżej 200 mg na dobę. Wówczas staje się toksyczna i prowadzi do następujących objawów:

  • Brak koordynacji mięśni
  • Zwiększone odczucie chłodu
  • Mrowienie kończyn
  • Zwyrodnienie tkanki nerwowej

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6

  • niemowlęta 0,5 mg / dobę
  • dzieci 1-3 lata 0,5 mg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 0,6 mg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 1 mg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 1,2 mg / dobę
  • dziewczynki 13-15 lat 1,2 mg / dobę
  • dziewczynki 16-18 lat 1,2 mg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 1,2 mg / dobę
  • chłopcy 13-15 lat 1,3 mg / dobę
  • chłopcy 16-18 lat 1,3 mg / dobę
  • kobiety 1,3-1,5 mg / dobę
  • mężczyźni 1,3-1,7 mg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 1,9-2 mg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy B6

Witamina B6 jest obecna zarówno w produktach zwierzęcych jak i roślinnych. Do jej głównych źródeł należą: drożdże piwowarskie, produkty pełnego przemiału, orzechy laskowe i włoskie, a także mleko, jaja i mięsko wieprzowe.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B6

  • szałwia 69 mg/100 g
  • estragon 41 mg/100 g
  • Cheerios 39 mg/100 g
  • cząber 81 mg/100 g
  • kurkuma 8 mg/100 g
  • pistacja 7 mg/100 g
  • wątróbka z indyka 5 mg/100 g
  • słonecznik 345 mg/100 g
  • Otręby pszenne 33 mg/100 g
  • główka czosnku 235 mg/100 g

Podczas obróbki termicznej i technologicznej dochodzi do dużych strat witaminy B6. Mrożone warzywa i owoce obniża o 15-70%, działania kulinarne na mięsie o 50-70%, a przemiał zbóż o 50-90%. 

Zobacz inne artykuły
Witamina B1
Witamina B1
Przejdź
Witamina B9
Witamina B9
Przejdź
Witamina B5
Witamina B5
Przejdź
Witamina B2
Witamina B2
Przejdź
Zmiana języka