Witamina B7 to substancja, która jest uważana za witaminę piękna, gdyż znacząco wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
WITAMINA B7
Witamina B7 jest nazwana również biotyną czy witaminą H. To substancja, która jest uważana za witaminę piękna, gdyż znacząco wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Suplementację witaminy B7 zaleca się przy łojotokowym zapaleniu skóry.
Właściwości witaminy B7
- Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów
- Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu
- Wspiera funkcjonowanie tarczycy
- Wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego
- Znacząco wpływa na stan naszej skóry
Niedobór witaminy B7
Najczęstszym powodem niedoboru biotyny są problemy trawienne i metaboliczne oraz brak biotynidazy – odpowiedniej za prawidłowe przyswajanie biotyny z białka. Jednakże stan niedoboru witaminy B7 nie jest częstym zjawiskiem.
Skutki niedoboru:
- Zmiany zapalne skóry
- Przebarwienia skórne
- Wypadanie włosów
- Bóle mięśni
- Ograniczenie apetytu
- Brak sił
- Zmęczenie
- Zaburzenia lękowe
- Halucynacje
- Ospałość
- Apatia
- Rozdwajające się paznokcie
- Zapalenie spojówek
Nadmiar witaminy B7
Nie zaobserwowano dotychczas niepożądanych objawów spożywania przez dłuższy czas większych dawek biotyny. Jedyną reakcją mogą być mdłości, wymioty i ból brzucha.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B7
- niemowlęta 5-6 µg / dobę
- dzieci 1-3 lata 8 µg / dobę
- dzieci 4-6 lat 12 µg / dobę
- dzieci 7-9 lat 20 µg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 25 µg / dobę
- dziewczynki 13-15 lat 25 µg / dobę
- dziewczynki 16-18 lat 25 µg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 25 µg / dobę
- chłopcy 13-15 lat 25 µg / dobę
- chłopcy 16-18 lat 25 µg / dobę
- kobiety 30 µg / dobę
- mężczyźni 30 µg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 35 µg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy B7
Najwięcej biotyny znaleźć można w żółtku jajka, warzywach strączkowych, orzechach, grzybach i drożdżach. Owoce posiadają jej zdecydowanie mniej.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B7
- wątroba wołowa 100 µg/100 g
- drożdże piwne 80 µg/100 g
- soja 60 µg/100 g
- żółtko jaj 54 µg/100 g
- orzechy włoskie 37 µg/100 g
- sardynki 21 µg/100 g
- kalafior 17 µg/100 g
- migdały 17 µg/100 g
- szpinak 6 µg/100 g
- marchew 3 µg/100 g
Nie zaleca się spożywania surowych jajek, gdyż zawierają one awidynę czyli białko blokujące wykorzystanie biotyny w organizmie. Sposobem na to jest obróbka termiczna.