ładowanie...
Witamina B9
Witamina B9 Witaminy
#dobrasztela.pl #witaminy #witaminaB9 #kwasfoliowy #zdrowie

Witamina B9 jest nazwana również kwasem foliowym. To substancja która jest potrzebna każdej komórce naszego ciała, od poczęcia do późnej starości.

15 lipca 2022

WITAMINA B9

 

Witamina B9 jest nazwana również kwasem foliowym. To substancja która jest potrzebna każdej komórce naszego ciała, od poczęcia do późnej starości. 

Jest ona rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być magazynowana. Kwas foliowy występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt. 

 

Właściwości witaminy B9

  •  reguluje poziom homocysteiny
  • bierze udział w przemianach biochemicznych
  • wykazuje działania przeciwanemiczne 
  • usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego
  • uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego 
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
  • zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit

 

 

Niedobór witaminy B9

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia mowy
  • zaburzenia wzroku
  • mrowienie i drętwienie rąk
  • problemy z koncentracją
  • stany depresyjne
  • bladość
  • owrzodzenia w jamie ustnej
  • przebarwienia paznokci
  • osłabienie i zmęczenie
  • bóle głowy
  • skrócenie oddechu

 

Nadmiar witaminy B9

Właściwości tej witaminy sprawiają, że zarówno jej niedobór jak i nadmiar może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Ciężko jednak przedawkować witaminę B9 ze względu na jej utrudnione przyswajanie z pożywienia.

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B9

  • niemowlęta 100 µg / dobę
  • dzieci 1-3 lata 150 µg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 200 µg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 300 µg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 300 µg / dobę
  • dziewczynki 13-15 lat 400 µg / dobę
  • dziewczynki 16-18 lat 400 µg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 300 µg / dobę
  • chłopcy 13-15 lat 400 µg / dobę
  • chłopcy 16-18 lat 400 µg / dobę
  • kobiety 400 µg / dobę
  • mężczyźni 400 µg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 500-600 µg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy B9

Dobrym źródłem witaminy B9 są ryby, ciemnozielone warzywa, jajka, sery dojrzewające, czy wątróbka. 

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy B9

1) kawior 0.05 mg

2) łosoś 0.026 mg

3) filet z tilapii 0.024 mg

4) paluszek rybny 0.024 mg

5) karp 0.015 mg

6) węgorz 0.015 mg

7) pstrąg 0.011 mg

8) śledź 0.01 mg

9) filet z anchois 0.009 mg

10) okoń 0.009 mg

Poziom kwasu foliowego spada pod wpływem stresu, picia kawy i alkoholu, palenia papierosów czy ciągłego odchudzania.

 

Zobacz inne artykuły
Witamina B5
Witamina B5
Przejdź
Witamina B12
Witamina B12
Przejdź
Witamina B1
Witamina B1
Przejdź
Witamina B7
Witamina B7
Przejdź
Zmiana języka