Witamina D nazwana witaminą słońca w 80% jest pozyskiwana właśnie z jego promieni podczas miesięcy letnich.
WITAMINA D
Witamina D to witamina pochodzenia odzwierzęcego przez co próżno szukać jej w warzywach i owocach. Jest także syntetyzowana w skórze pod wpływem działań promieni słonecznych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu rządów i układów jak: nerwowy, kostny, mięśniowy czy odpornościowy.
Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, przez co inaczej się rozkłada i co ważniejsze, odkłada się w organizmie, dlatego łatwo ją przedawkować. 80% tej witaminy pozyskujemy z syntezy skórnej zawsze podczas miesięcy letnich. W okresie jesienno-zimowym należy uzupełniać jej poziom suplementami oraz zmianą jadłospisu.
Właściwości witaminy D
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Regulacja wchłaniania wapnia i fosforu
- Prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz zębów
- Zmniejsza depresję
- Wspomaga utratę wagi
- Zmniejsza ryzyko zachorowań na stwardnienie rozsiane, choroby serca czy grypę
Niedobór witaminy D
Witamina D jest hormonem steroidowym, powstałym z cholesterolu, kiedy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.
Na jej niedobór jesteśmy narażeni głównie zimą.
Skutki niedoboru:
- Osteomalacja (zmniejszona mineralizacja kości)
- Krzywica
- Zwiększone ryzyko złamań
- Zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
- Obniżona odporność
- Bóle kostne
- Osłabienie mięśni
- Szybkie przemęczanie się
- Bezsenność
- Ogólne osłabienie
- Nadwaga
- Nadciśnienie
- Stany zapalne skóry
- Osteoporoza
Nadmiar witaminy D
Witamina D należy do grupy witamin, które łatwo przedawkować, wyróżnić można takie skutki przedawkowania jak:
- Nudności
- Wymioty
- Zaparcia
- Bóle głowy
- Bóle brzucha
- Osłabienie
- Brak apetytu
- Nadmierne pragnienie
- Świąd skóry
- Bóle oczu
- Powiększona śledziona i wątroba
- Nadpobudliwość
- Odkładnie się wapnia w narządach
- Zaburzenia pracy serca
- Kamica nerek i pęcherzyka żółciowego
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę D
- noworodki i niemowlęta 400-600 j.m. / dobę
- dzieci i młodzież z prawidłową masą ciała 600-1000 j.m. / dobę
- dzieci i młodzież z otyłością 1200-2000 j.m. / dobę
- dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała 800-2000 j.m. / dobę
- dorośli i seniorzy z otyłością 1600-4000 j.m. / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 1500-2000 j.m. / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy D
Witamina D dostępna jest w wielu produktach spożywczych, jednakże aby pokryć dobowe zapotrzebowanie wymaga się łączenia różnych produktów, nierzadko dodatkowa suplementacja pomaga w uzupełnieniu poziomu tej witaminy. Wśród źródeł Witaminy D wyróżniamy tran, tłuste ryby, nabiał, mięso i podroby oraz takie grzyby jak borowiki, kurki i pieczarki.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy D
- Olej z wątroby dorsza 340% dziennego zapotrzebowania
- Gotowany miecznik 142% dziennego zapotrzebowania
- Gotowany łosoś 112% dziennego zapotrzebowania
- Tuńczyk w wodzie 39% dziennego zapotrzebowania
- Mleko beztłuszczowe 31% dziennego zapotrzebowania
- Jogurt 20% dziennego zapotrzebowania
- Margaryna 15% dziennego zapotrzebowania
- Gotowana wątróbka lub wołowina 11% dziennego zapotrzebowania
- Jajko 10% dziennego zapotrzebowania
- Ser żółty 9% dziennego zapotrzebowania
Ze względu na położenie geograficzne, wiele miesięcy bez słońca i dietę ubogą w witaminę D, bardzo ciężko jest dostarczy organizmowi niezbędną jej dawkę. Specjaliście sugerują więc, że suplementacja powinna być stosowana od pierwszych dni życia, aż do później starości.