ładowanie...
Witamina D
Witamina D Witaminy
#dobrasztela.pl #zdrowie #opieka #witaminy #witD

Witamina D nazwana witaminą słońca w 80% jest pozyskiwana właśnie z jego promieni podczas miesięcy letnich.

26 kwietnia 2022

WITAMINA D

Witamina D to witamina pochodzenia odzwierzęcego przez co próżno szukać jej w warzywach i owocach. Jest także syntetyzowana w skórze pod wpływem działań promieni słonecznych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu rządów i układów jak: nerwowy, kostny, mięśniowy czy odpornościowy.

Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, przez co inaczej się rozkłada i co ważniejsze, odkłada się w organizmie, dlatego łatwo ją przedawkować80% tej witaminy pozyskujemy z syntezy skórnej zawsze podczas miesięcy letnich. W okresie jesienno-zimowym należy uzupełniać jej poziom suplementami oraz zmianą jadłospisu.

 

Właściwości witaminy D

  • Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Regulacja wchłaniania wapnia i fosforu
  • Prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz zębów
  • Zmniejsza depresję
  • Wspomaga utratę wagi
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na stwardnienie rozsiane, choroby serca czy grypę

 

Niedobór witaminy D

Witamina D jest hormonem steroidowym, powstałym z cholesterolu, kiedy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.
Na jej niedobór jesteśmy narażeni głównie zimą.

Skutki niedoboru:

  • Osteomalacja (zmniejszona mineralizacja kości)
  • Krzywica
  • Zwiększone ryzyko złamań
  • Zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
  • Obniżona odporność
  • Bóle kostne
  • Osłabienie mięśni
  • Szybkie przemęczanie się
  • Bezsenność
  • Ogólne osłabienie
  • Nadwaga
  • Nadciśnienie
  • Stany zapalne skóry
  • Osteoporoza

 

Nadmiar witaminy D

Witamina D należy do grupy witamin, które łatwo przedawkować, wyróżnić można takie skutki przedawkowania jak:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Zaparcia
  • Bóle głowy
  • Bóle brzucha
  • Osłabienie
  • Brak apetytu
  • Nadmierne pragnienie
  • Świąd skóry
  • Bóle oczu
  • Powiększona śledziona i wątroba
  • Nadpobudliwość
  • Odkładnie się wapnia w narządach
  • Zaburzenia pracy serca
  • Kamica nerek i pęcherzyka żółciowego

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę D

  • noworodki i niemowlęta 400-600 j.m. / dobę
  • dzieci i młodzież z prawidłową masą ciała 600-1000 j.m. / dobę
  • dzieci i młodzież z otyłością 1200-2000 j.m. / dobę
  • dorośli i seniorzy z prawidłową masą ciała 800-2000 j.m. / dobę
  • dorośli i seniorzy z otyłością 1600-4000 j.m. / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 1500-2000 j.m. / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy D

Witamina D dostępna jest w wielu produktach spożywczych, jednakże aby pokryć dobowe zapotrzebowanie wymaga się łączenia różnych produktów, nierzadko dodatkowa suplementacja pomaga w uzupełnieniu poziomu tej witaminy. Wśród źródeł Witaminy D wyróżniamy tran, tłuste ryby, nabiał, mięso i podroby oraz takie grzyby jak borowiki, kurki i pieczarki.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy D

  1. Olej z wątroby dorsza 340% dziennego zapotrzebowania
  2. Gotowany miecznik 142% dziennego zapotrzebowania
  3. Gotowany łosoś 112% dziennego zapotrzebowania
  4. Tuńczyk w wodzie 39% dziennego zapotrzebowania
  5. Mleko beztłuszczowe 31% dziennego zapotrzebowania
  6. Jogurt 20% dziennego zapotrzebowania
  7. Margaryna 15% dziennego zapotrzebowania
  8. Gotowana wątróbka lub wołowina 11% dziennego zapotrzebowania
  9. Jajko 10% dziennego zapotrzebowania
  10. Ser żółty 9% dziennego zapotrzebowania

 

Ze względu na położenie geograficzne, wiele miesięcy bez słońca i dietę ubogą w witaminę D, bardzo ciężko jest dostarczy organizmowi niezbędną jej dawkę. Specjaliście sugerują więc, że suplementacja powinna być stosowana od pierwszych dni życia, aż do później starości.

Zobacz inne artykuły
Witamina K
Witamina K
Przejdź
Witamina C
Witamina C
Przejdź
Zmiana języka