Zupa krem z marchewki i soczewicy
Zupa krem z marchewki i soczewicy to sycący, aksamitny posiłek, który idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Bogata w białko roślinne, błonnik i witaminy – rozgrzewa i wzmacnia.


Składniki
- 4–5 marchewek
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta imbiru, mleczko kokosowe do zabielenia

Przygotowanie
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju w garnku.
- Dodaj pokrojoną marchew i kurkumę – podsmaż chwilę razem.
- Wsyp soczewicę, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem 20–25 minut.
- Gdy wszystko będzie miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw do smaku, ewentualnie dodaj mleczko kokosowe.

Porady i wskazania
Z czym podawać zupę krem?
- z grzankami, prażonymi pestkami lub chrupiącą ciecierzycą
- z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany roślinnej
- z ziołami: kolendrą, natką pietruszki lub szczypiorkiem
- z dodatkiem skórki cytrynowej – dla orzeźwienia
Dlaczego warto jeść zupę krem z soczewicy?
To zupa, która naprawdę syci, a przy tym jest lekka i zdrowa. Soczewica to źródło białka, a marchewka wzmacnia odporność i poprawia koloryt skóry.