ładowanie...
slogan
Zupa kurkowa

Kremowa, bogata w smaku, idealna na chłodniejsze dni – ta zupa z pewnością zadowoli każdego miłośnika grzybów. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem zupy z kurek.

Zupa kurkowa

Składniki

  • 500 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 30 ml oleju
  • 15 g masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • Pieprz i sól do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Wykonanie

  1. Kurki oczyścić z piasku i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Odsączyć z wody.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją.
  5. Dodać kurki i smażyć, często mieszając, aż woda z kurek odparuje.
  6. Gdy woda odparuje, a kurki będą przyrumienione, dodać masło i smażyć na maśle około pół minuty.
  7. Całość przełożyć do gorącego bulionu.
  8. Dodać pokrojone ziemniaki.
  9. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować około 4 minuty.
  10. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy i dobrze wymieszać, aby zahartować śmietanę.
  11. Przelać śmietanę do garnka z zupą, cały czas mieszając. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  12. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.
  13. Przed podaniem udekorować świeżą pietruszką.
#zupazkurek #zupakurkowa #zupagrzybowa
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka