Żurawina słynie z licznych właściwości leczniczych znanych od dawna. Sprawdź jej działania oraz przepis na koktajl wspomagający odchudzanie...
1. Żurawina słynie z licznych właściwości leczniczych znanych od dawna. W medycynie ludowej stosowało się już w przypadku przeziębień, anginy, problemów reumatycznych, problemów z pęcherzem czy żołądkiem.
2. Długo przed przybyciem kolonistów, Indianie amerykańscy zbierali dziką żurawinę, stosując ją do barwienia tkanin, czy jako dodatek do suszonej sarniny. Była dla nich symbolem przyjaźni i pokoju. W 1620 roku pierwsi koloniści, którzy przybyli do Nowej Anglii szybko nauczyli się korzystać i doceniać z walorów tej rośliny.
3. 100 g żurawiny zawiera 46 kcal.
4. Żurawina jest bogatym źródłem błonnika, witam C,E,B, minerałów jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez czy jod, a także flawonoidów.
5. Zastosowanie żurawiny
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
|
7. Przeciwwskazania do spożywania żurawiny
Żurawina nie powinna być spożywana przez osoby przyjmujące warfarynę, ponieważ żurawina utrudnia usuwanie tej substancji z organizmu. Może to przyczynić się do wystąpienia krwotoków.
8. Zalety żurawiny
- przeciwdziała rozwoju bakterii w jamie ustnej
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga odchudzanie
- pomaga przy infekcjach dróg moczowych
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- rozszerza naczynia krwionośne
- wykazuje działanie antybakteryjne
- posiada właściwości przeciwgrzybicze
- reguluje ciśnienie i cholesterol
Przepis na koktajl z żurawiny wspomagający odchudzanie
SKŁADNIKI
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Świeże owoce dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką ciepłej wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy miód.
Całość miksujemy z jogurtem, a następnie dodajemy siemię oraz cynamon.
Schładzamy w lodówce i podajemy z listkami mięty.