Makówki śląskie to doskonały deser, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole - koniecznie sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI:
- 200g zmielonego maku
- 100g miękkich bakalii
- 100g orzechów
- 50g migdałów
- 1180ml mleka
- 50g masła
- 60g miodu
- 3 bułki
SPOSÓB WYKONANIA:
- Zmielony mak wsypujemy do dużego garnka i zalewamy litrem mleka.
- Siekamy orzechy i bakalie.
- Dodajemy masło, 30 g miodu, bakalie i orzechy.
- Całość gotujemy 20 minut cały czas mieszając.
- Masa makowa powinna zgęstnieć.
- Pozostałość mleka podgrzewamy i mieszamy z miodem.
- Kroimy bułki na kromki.
- Przygotowujemy 1 dużą lub 2 małe miski.
- Do miski nakładamy naprzemiennie masę makową i zamoczone w mleku z miodem kromki bułki.
- Ostatnią warstwą powinna być masa makowa.
- Makówki dekorujemy według upodobań – orzechami, migdałami czy kokosem.