ładowanie...
Makówki
Makówki świąteczny deser
#makówki #wigilia #dobrasztela.pl #przepis #deser

Makówki śląskie to doskonały deser, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole - koniecznie sprawdź nasz przepis! 

06 grudnia 2022

SKŁADNIKI:

  • 200g zmielonego maku
  • 100g miękkich bakalii
  • 100g orzechów
  • 50g migdałów
  • 1180ml mleka
  • 50g masła
  • 60g miodu
  • 3 bułki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Zmielony mak wsypujemy do dużego garnka i zalewamy litrem mleka.
  2. Siekamy orzechy i bakalie.
  3. Dodajemy masło, 30 g miodu, bakalie i orzechy.
  4. Całość gotujemy 20 minut cały czas mieszając.
  5. Masa makowa powinna zgęstnieć.
  6. Pozostałość mleka podgrzewamy i mieszamy z miodem.
  7. Kroimy bułki na kromki.
  8. Przygotowujemy 1 dużą lub 2 małe miski.
  9. Do miski nakładamy naprzemiennie masę makową i zamoczone w mleku z miodem kromki bułki.
  10. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa.
  11. Makówki dekorujemy według upodobań – orzechami, migdałami czy kokosem.
Zobacz inne artykuły
Ekspresowe placuszki
Ekspresowe placuszki
Przejdź
Ciastka z kremem
Ciastka z kremem
Przejdź
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry
Przejdź
Słodkie omlety
Słodkie omlety
Przejdź
Zmiana języka