Nie masz pomysłu na szybkie jesienne danie? Polecamy ekspresowe placuszki z dyni i jabłka...
Nie masz pomysłu na szybkie jesienne danie? POLECAMY ! EXPRESOWE, PYSZNE placuszki z dyni i jabłka. Sprawdź poniższy przepis.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 1 dynia piżmowa ok 20cm
- 1 duże jabłko
- sok z cytryny do smaku
- 1 jajko wielkość M
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru, może być mniej w zależności jak słodkie jest jabłko
- maliny do dekoracji
- cukier puder do dekoracji
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
1. Dynię i jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić i kostkę, skropić sokiem z cytryny i zblendować wszystko na papkę.
2. Dodać jajko, pdp, imbir, słodzidło i mąkę. Całość wymieszać łyżką
3. Nakładamy masę wielkości łyżki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym, na małym ogniu, cierpliwie czekamy.
4. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik
5. Układamy na talerzu, dekorujemy owocami i cukrem pudrem....i zajadamy. SMACZNEGO !
PRZEPIS NADESŁAŁA: PATRYCJA MAŁECKA