Zachęcamy Was do poznania kolejnego przepisu nagrodzonego w naszym konkursie " Mój popisowy przepis na beze" Dzisiaj czas na " Bezę Pavlova"...
Zachęcamy Was do poznania kolejnego przepisu nagrodzonego w naszym konkursie "MÓJ POPISOWY DESER". Dzisiaj czas na "BEZE PAVLOVA z OWOCAMI"
Zachęcamy do przetestowania i podzielenia się z Nami opinią jak wyszło.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI BEZY
- 4 jajka
- 200 gram cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
WYKONANIE
Białka jaj ubijamy z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu winnego i łączymy z masą na bezę.
Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej koło, wyciągając łyżką boki bezy do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni.
Bezę suszymy około 2 godziny aż będzie chrupiąca i wypieczona. Najlepiej studzić upieczoną bezę całą noc w wyłączonym piekarniku.
SKŁADNIKI KREMU
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
WYKONANIE
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 200 gram serka mascarpone i miksujemy razem na gładki krem.
Krem wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty.
Przepis nadesłany przez:Katarzyna Politowska