Puszysty, rozpływający się w ustach sernik, którego nie musisz piec. Sprawdź ten przepis i zachwyć się jego smakiem!
Puszysty, rozpływający się w ustach sernik, którego nie musisz piec. Sprawdź ten przepis i zachwyć się jego smakiem!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 300 g herbatników
- 150 g masła orzechowego gładkiego
- 300 g masła
- 1 kg zmielonego twarogu
- pół szklanki cukru pudru
- jedna trzecia szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 torebki waniliowego budyniu
- 200 g kajmaku z puszki
- dekoracja na górę według uznania
SPOSÓB WYKONANIA
- Skrusz herbatniki – najlepiej w blenderze na „pyłek” i połącz go ze 100 g rozpuszczonego masła oraz masłem orzechowym. Wyłóż dno tortownicy powstałą masą i wyrównaj, mocno dociskając. Możesz włożyć blaszkę do lodówki.
- Pozostałe 200 g masła włóż go garnka i roztop, a następnie zdejmij z ognia.
- Dodaj cukier puder oraz twaróg i energicznie wymieszaj, aż do połączenia
składników. - Wbij 4 jajka do masy i wymieszaj ponownie.
- W mleku rozpuść 2 budynie.
- Postaw garnek z masą twarogową na palniku, cały czas mieszając.
- Gdy masa będzie ciepła, wlej budyń.
- Mieszaj cały czas, aż masa zgęstnieje, a gdy pojawią się bąble zdejmij z ognia i wlej na przygotowany wcześniej spód i zostaw do przestygnięcia.
- Rozsmaruj kajmak na wierzchu i udekoruj sernik według uznania.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!