ładowanie...
Jabłecznik
Jabłecznik w formie tarty
#jabłecznik #opiekunek #przepisy #tarta #dobrasztela.pl

Jak jesień, to obowiązkowo nie obejdzie się bez jabłecznika w formie tarty, z owoców z własnego sadu. Sprawdź przepis...

12 listopada 2019

Jak jesień, to obowiązkowo jabłecznik w formie tarty, z owoców z własnego sadu! Wprowadź kolory do jesiennej aury i ciesz się smakiem jabłek wspominając letnie dni!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

CIASTO KRUCHE

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • NADZIENIE:
  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%

WYKONANIE

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych.

Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami.

Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek.

Poprzyklejać do brzegów tarty. Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PRZEPIS NADESŁAŁA: ANETA CYGANIK

Zobacz inne artykuły
Placek drożdżowy
Placek drożdżowy
Przejdź
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Przejdź
3 przepisy na ciasta
3 przepisy na ciasta
Przejdź
Ciasto dynia + jabłko
Ciasto dynia + jabłko
Przejdź
Zmiana języka