Jak jesień, to obowiązkowo nie obejdzie się bez jabłecznika w formie tarty, z owoców z własnego sadu. Sprawdź przepis...
Jak jesień, to obowiązkowo jabłecznik w formie tarty, z owoców z własnego sadu! Wprowadź kolory do jesiennej aury i ciesz się smakiem jabłek wspominając letnie dni!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
CIASTO KRUCHE
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 200g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- NADZIENIE:
- 1 kg jabłek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
WYKONANIE
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych.
Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami.
Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek.
Poprzyklejać do brzegów tarty. Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS NADESŁAŁA: ANETA CYGANIK