ładowanie...
3 przepisy na ciasta
3 przepisy na ciasta obłędnie owocowe
#ciasto #dobrasztela.pl #przepis #truskawki #majówka

Majówka stanowi wielki wstęp do coraz cieplejszych i dłuższych dni. Chętnie spędzamy czas na dworze, a co może być lepszego od kawki na tarasie czy ogródku? Oczywiście kawka z pysznym majowym ciastem! Sprawdźcie nasze propozycje ciast z sezonowymi owocami. Obłędnie pyszne!

05 maja 2023

Majówka stanowi wielki wstęp do coraz cieplejszych i dłuższych dni. Chętnie spędzamy czas na dworze, a co może być lepszego od kawki na tarasie czy ogródku? Oczywiście kawka z pysznym majowym ciastem! Sprawdźcie nasze propozycje na ciasta z sezonowymi owocami. Obłędnie pyszne!

 

Rabarbarowa królowa, czyli ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto łatwe w wykonaniu, a bardzo smaczne! Truskawki i rabarbar dodają mu świeżości i charakteru. Idealnie sprawdza się do kawy podczas majowego popołudnia 😊

 

SKŁADNIKI:

  • 350 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów
  • 225 g zimnego masła
  • 200 g + 60 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki skrobi
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
  • Odrobina cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO

W pierwszej kolejności wykonujemy kruche ciasto.

Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę, siekane migdały, 200 g cukru, 2 jajka, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy. Utworzony spód odkładamy do miski, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 60 minut.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na połowę. Pierwszą część odkładamy do lodówki, drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy spód jest dobrze wyklejony kruszonką odkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstępnie podpiekamy w temperaturze 180 ºC przez 20 minut.

 

NADZIENIE

Rabarbar kroimy na kawałki, natomiast truskawki na ćwiartki. Wsypujemy do miski, dodajemy skrobię, 60 g cukru oraz łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość mieszamy ze sobą i odkładamy na chwilę, aby wydobyć aromat.

 

CIASTO

Na wyjęte z piekarnika ciasto nakładamy równomiernie nadzienie, a następnie posypujemy pozostałą częścią kruszonki z lodówki. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ºC. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

Biszkopt z truskawką i galaretką

Nie ma nic lepszego od majowej klasyki, czyli puszystego biszkoptu, świeżych truskawek i zimnej galaretki. Po prostu połączenie idealne! Słoneczko, kawa, ciasto… Czego chcieć więcej!

 

SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 800 ml wrzątku
  • 250 g mascarpone
  • 350 g truskawek
  • 125 g cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 2 galaretki truskawkowe

 

PRZYGOTOWANIE:

GALARETKA

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki truskawkowe. Rozpuszczamy je w 600 ml wrzątku i odstawiamy, aż lekko stężeją.

 

BISZKOPT

Jajka w temperaturze pokojowej dokładnie oddzielamy. Do miski wkładamy białka i ubijamy je z solą przez 5 minut. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy stopniowo cukier dokładnie miksując. Całość ubijamy przez 10 minut. Do sztywnej piany dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, przesiewamy obie mąki. Łączymy składniki.

Uzyskaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut lub do uzyskania „suchego patyczka”.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i „upuszczamy” na blat kuchenny z niewielkiej wysokości, aby stał się równy i nie opadł. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

KREM ŚMIETANOWY

Rozpuszczamy przezroczystą galaretkę w 200 ml wrzątku. Odkładamy do lodówki, aby szybciej stężała. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem do sztywnej piany. Dodajemy mascarpone i nadal miksujemy, do dokładnego połączenia składników. Dodajemy galaretkę i miksujemy na niskich obrotach. Uzyskaną masę odstawiamy do lodówki na ok. 12 minut.

 

CIASTO

Biszkopt wkładamy do przygotowanej tortownicy, kroimy truskawki na pół i wykładamy nimi brzegi tortownicy. Krem śmietankowy przekładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem chowamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie na wierz układamy pokrojone truskawki i zalewamy galaretką truskawkową.

Gotowe ciasto chowamy do lodówki na całą noc.

 

 

Leśny mech z borówką i granatem

Piękna zieleń szpinaku, a na górze czerwone pestki granatu i borówki, czy coś może bardziej przypominać majowy ogród niż to? Chyba nie! To ciasto czaruje wyglądem i smakiem <3

 

SKŁADNIKI:

  • 300 g szpinaku
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 125 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 200 ml oleju
  • 250 ml śmietany 36%
  • 30 ml soku z cytryny
  • 3 jajka
  • Skórka z jednej cytryny
  • 1 granat
  • Garść borówek

 

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO SZPINAKOWE

Szpinak siekamy na gęstą papkę, sprawdzi się do tego blender lub malakser. Następnie ubijamy jajka z cukrem. Do piany wlewamy olej i nadal miksujemy, dodajemy szpinak, sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy . Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy, najlepiej o średnicy 23 cm. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 ºC. Wyjmujemy i studzimy.

Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Z górnej części odcinamy górkę, która posłuży później do dekoracji.

 

KREM ŚMIETANKOWY

Schłodzoną śmietankę i mascarpone, miksujemy z cukrem do otrzymania gęstego kremu.

 

CIASTO

Pierwszy blat kładziemy na talerzu i smarujemy kremem. Następnie przykrywamy go drugim blatem, który delikatnie smarujemy resztą kremu, posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Przechowujemy w lodówce 😊

 

 

A jakie jest Wasze ulubione ciasto owocowe? 

Zobacz inne artykuły
Placek drożdżowy
Placek drożdżowy
Przejdź
Ciasto z mikrofalówki
Ciasto z mikrofalówki
Przejdź
Tarta
Tarta
Przejdź
Wielkanocne wypieki
Wielkanocne wypieki
Przejdź
Zmiana języka