Babka czy mazurek to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was aż 3 przepisy na najpopularniejsze świąteczne wypieki . Sprawdźcie!
Babka czy mazurek to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was aż 3 przepisy na najpopularniejsze świąteczne wypieki. Sprawdźcie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Babka Wielkanocna
SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka
- 200 g masła
- cytryna
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 150 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- bułka tarta
- cukier puder lub lukier
SPOSÓB WYKONANIA:
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij tak, aby powstała gęsta i puszysta masa.
- Do masy dodaj cukier waniliowy i ubijaj jeszcze chwilkę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- W międzyczasie przygotuj formę, posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, a piekarnik nastaw na 170 stopni.
- Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj, ale tak, aby wszystko połączyło się w jednolite ciasto.
- Do tak przygotowanego ciasta wlej 200 g roztopionego masła
i wymieszaj. - Masę wlej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika
na ok. 45 minut. - Po upieczeniu koniecznie wystudź ciasto.
- Babkę wielkanocną posyp cukrem pudrem
lub polukruj. Smacznego!
Mazurek Kajmakowy
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki tzw. Krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- duże jajko
- szczypta soli
- masa kajmakowa
- bakalie
SPOSÓB WYKONANIA:
- Przesiej mąkę do dużej miski i dodać szczyptę soli.
- Pokrojone na mniejsze kawałki masło dodaj do mąki. Za pomocą noża posiekaj je
z mąką. - Gdy masło i mąka będą ze sobą połączone, dodaj jajko, cukier oraz jogurt naturalny.
- Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.
- Wyklej ciastem spód formy, ponakłuwaj widelcem i obciąż suchymi
ziarnami np. grochu i wstaw do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. - Ciasto piecz przez ok. 30 minut tak, aby się ładnie zarumieniło.
- Przestudź ciasto, rozsmaruj masę kajmakową, a na koniec ozdób ulubionymi bakaliami.
Sernik Wielkanocny
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki tzw. krupczatki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- cukier puder
- proszek do pieczenia
- 7 jajek
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- 1 kg twarogu z wiaderka
- śmietanka 30%
- 100 g czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
- Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj 120 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę proszku do pieczenia oraz jedno żółtko i zagnieć kruche ciasto.
- Włóż ciasto na pół godziny do lodówki, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
- W drugiej misce ucieraj pozostałe masło z cukrem i cukrem waniliowym.
- Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo twaróg.
- Dodawaj do masy po jednym jajku i pozostałe białko z ciasta.
- Na koniec dodaj sypki budyń waniliowy i wymieszaj.
- Na podpieczony spód wylej masę serową i piecz w kąpieli
wodnej przez 65 minut w 170 stopniach, a pod koniec
pieczenia zmniejsz temperaturę do 140. - W małym garnku rozpuść czekoladę, dodaj 50 ml śmietanki i mieszaj na małym ogniu. Polewę lekko przestudź i polej wierz chłodnego sernika.