ładowanie...
Wielkanocne wypieki
Wielkanocne wypieki 3 propozycje
#sernik #babkapiaskowa #mazurek #dobrasztela.pl #przepisy

Babka czy mazurek to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was aż 3 przepisy na najpopularniejsze świąteczne wypieki . Sprawdźcie!

19 marca 2021
BABKA WIELKANOCNA.pdf
MAZUREK.pdf
SERNIK.pdf

Babka czy mazurek to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was aż 3 przepisy na najpopularniejsze świąteczne wypieki. Sprawdźcie!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Babka Wielkanocna

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • cytryna
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • bułka tarta
  • cukier puder lub lukier

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij tak, aby powstała gęsta i puszysta masa.
  2. Do masy dodaj cukier waniliowy i ubijaj jeszcze chwilkę.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  4. W międzyczasie przygotuj formę, posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, a piekarnik nastaw na 170 stopni.
  5. Do masy dodaj mieszankę mąki i delikatnie wymieszaj, ale tak, aby wszystko połączyło się w jednolite ciasto.
  6. Do tak przygotowanego ciasta wlej 200 g roztopionego masła
    i wymieszaj.
  7. Masę wlej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika
    na ok. 45 minut.
  8. Po upieczeniu koniecznie wystudź ciasto.
  9. Babkę wielkanocną posyp cukrem pudrem
    lub polukruj. Smacznego!

 

Mazurek Kajmakowy

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki tzw. Krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • duże jajko
  • szczypta soli
  • masa kajmakowa
  • bakalie

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodać szczyptę soli.
  2. Pokrojone na mniejsze kawałki masło dodaj do mąki. Za pomocą noża posiekaj je
    z mąką.
  3. Gdy masło i mąka będą ze sobą połączone, dodaj jajko, cukier oraz jogurt naturalny.
  4. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.
  5. Wyklej ciastem spód formy, ponakłuwaj widelcem i obciąż suchymi
    ziarnami np. grochu i wstaw do nagrzanego do 185 stopni piekarnika.
  6. Ciasto piecz przez ok. 30 minut tak, aby się ładnie zarumieniło.
  7. Przestudź ciasto, rozsmaruj masę kajmakową, a na koniec ozdób ulubionymi bakaliami.

 

Sernik Wielkanocny

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki tzw. krupczatki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • cukier puder
  • proszek do pieczenia
  • 7 jajek
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • śmietanka 30%
  • 100 g czekolady

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj 120 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę proszku do pieczenia oraz jedno żółtko i zagnieć kruche ciasto.
  2. Włóż ciasto na pół godziny do lodówki, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. W drugiej misce ucieraj pozostałe masło z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo twaróg.
  5. Dodawaj do masy po jednym jajku i pozostałe białko z ciasta.
  6. Na koniec dodaj sypki budyń waniliowy i wymieszaj.
  7. Na podpieczony spód wylej masę serową i piecz w kąpieli
    wodnej przez 65 minut w 170 stopniach, a pod koniec
    pieczenia zmniejsz temperaturę do 140.
  8. W małym garnku rozpuść czekoladę, dodaj 50 ml śmietanki i mieszaj na małym ogniu. Polewę lekko przestudź i polej wierz chłodnego sernika.
Zobacz inne artykuły
Krucha tarta
Krucha tarta
Przejdź
Tarta
Tarta
Przejdź
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Przejdź
Torcik czekoladowy
Torcik czekoladowy
Przejdź
Zmiana języka