Ciasto kruche idealnie komponuje się z większością owoców, tym razem postanowiliśmy przygotować dla Was przepis na tarte z winogronami...
Ciasto kruche idealnie komponuje się z większością owoców, tym razem postanowiliśmy przygotować dla Was przepis na pyszną kruchą tarte z winogronami.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kiście ciemnego winogrona
- 2 łyżki grysiku
Sposób przygotowania przepisu
1. Przygotować formę do tarty.
2. Winogrono ciemne dokładnie umyć i obrać.
3. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło w temp. pokojowej, żółtka, jajko, cukier i proszek.
4. Dokładnie zagnieść ciasto do połączenia się składników.
5. Wyrobione ciasto podzielić na części (1/3 i 2/3).
6. Większą część ciasta włożyć do formy unosząc ciasto po bokach.
7. Nakłuć widelcem i obsypać grysikiem całe ciasto.
8. Ułożyć winogrono.
9. Z pozostałej części ciasta wyciąć paski.
10. Nałożyć je na winogrono przeplatając ze sobą.
11. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
12. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy winogronami.