Jesień nie może istnieć bez ciasta jabłkowego! Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na tartę jabłkową. Wypróbujcie sami...
Jesień nie może istnieć bez ciasta jabłkowego! Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na tartę jabłkową. Spróbujcie a nie pożałujecie..mmm
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 125 g masła dobrze schłodzonego
- 1 żółtko
- 25 ml wody
- 25 g cukru
- szczypta soli
Na kruszonkę
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
Ponadto
- 1 kg jabłek na szarlotkę (np. reneta, cox)
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je w formę koła o średnicy 25-26 cm. Wykładamy do foremki na tartę, wyklejając jej dno i brzegi. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Palcami łączymy składniki, rozcierając je w dłoniach, do uzyskania konsystencji kruszonki. Przesypujemy ją do miseczki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania jabłek. (Jeżeli kruszonkę przygotowujemy z większym wyprzedzeniem, najlepiej jest wyrobić sprawnie ciasto, uformować z niego kulę, schłodzić ją i na koniec – zetrzeć na jarzynowej tarce).
3. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy dokładnie.
4. Nagrzewamy piekarnik. Na dno foremki wysypujemy równą warstwą pokrojone jabłka, które posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy 30-35 minut w temperatusze 180 stopni.
6. Studzimy przed pokrojeniem.
PRZEPIS NADESŁAŁA: AGNIESZKA PRZYBOROWSKA