Ciasto dyniowo-jabłkowe z ptysiami. Rozpływające się w ustach.. po prostu przepyszne Spróbuj sama ! Przepis poniżej...
Ciasto dyniowo-jabłkowe z ptysiami rozpływające się w ustach.. po prostu PRZEPYSZNE. Spróbuj sama!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 jogurt grecki
- 1 masło
- 2 jabłka
- 4 jajka
- garść ptysiów do środka i parę na wierzch.
WYKONANIE
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaje do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką.Wrzucamy ptysie delikatnie zamieszać.
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
Jabłka myję i usuwam ze środka pestki nie przekrawając jabłka.
Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.
Takie plastry układam na wierzch na ciasto.
Całość obsypuję delikatnie cynamonem. Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.
PRZEPIS NADESŁAŁA: BARBARA KULESZA