ładowanie...
Torcik czekoladowy
Torcik czekoladowy w glazurze z mlecznej czekolady
#Ciasta #DobraSztela #Przepisy #Tort #dobrasztela.pl

Lubicie czekoladę ? Mamy dla Was pyszny przepis na tort z musu czekoladowego w glazurze z mlecznej czekolady

12 czerwca 2020

Mamy dla Was pyszny przepis na tort z musu czekoladowego  w glazurze z mlecznej czekolady sprawdźcie przepis!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Składniki

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 50 g startej czekolady gorzkiej


Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty.
Do biszkoptu przyłożyć miseczkę/talerzyk o średnicy 18 cm i wyciąć z ciasta koło ( u mnie x 2)

Przygotować formę o średnicy 22 cm i na środku formy ułożyć wycięte ciasto czekoladowe, nasączyć.

 

Mus z nutelli

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku (9 g) lub 3 listki żelatyny
  • 550 ml śmietany kremówki 36% (podzielone na 180 ml i 370 ml), schłodzonej
  • 250 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 130 g nutelli

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia Zdjąć z palnika.

W garnuszku umieścić 180 ml śmietany kremówki i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i nutellę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Przestudzić, ale nie do końca - sos czekoladowy powinien pozostać płynny.

W misie miksera ubić pozostałe 370 ml śmietany kremówki. Do sosu czekoladowego dodać kilka łyżek ubitej kremówki, dla rozrzedzenia i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą kremówkę i bardzo delikatnie wymieszać. Powstały mus czekoladowy przelać na ciasto czekoladowe w formie, wyrównać. Włożyć do zamrażarki na całą noc.

 

Lustrzana glazura z mlecznej czekolady

  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (18 g) lub 6 listków żelatyny
  • 200 g cukru
  • 200 g jasnego syropu kukurydzianego lub golden syrupu
  • 125 ml wody
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g mlecznej czekolady, posiekanej

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia (90 ml wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

W garnuszku umieścić cukier, syrop kukurydziany/golden syrup i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru i uzyskania przezroczystej mieszanki. Zdjąć z palnika, dodać płynną żelatynę i wymieszać. Dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady (w razie konieczności podgrzać). Zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 35ºC.

 

Wykonanie

Zamrożony tort wyjąć z zamrażarki, następnie wyjąć z formy. Ustawić go na mniejszej formie, a ją z kolei na blaszce. Polać gotową glazurą lustrzaną. Odczekać 5 - 10 minut do spłynięcia polewy. Podważyć ciasto szpatułką i przenieść ciasto na paterę. Dowolnie udekorować
Odstawić ciasto do lodówki.

Zobacz inne artykuły
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Przejdź
Kremowy sernik
Kremowy sernik
Przejdź
Tarta
Tarta
Przejdź
Jabłecznik
Jabłecznik
Przejdź
Zmiana języka