Lubicie czekoladę ? Mamy dla Was pyszny przepis na tort z musu czekoladowego w glazurze z mlecznej czekolady
Mamy dla Was pyszny przepis na tort z musu czekoladowego w glazurze z mlecznej czekolady sprawdźcie przepis!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
- 50 g startej czekolady gorzkiej
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony można przekroić nawet na 4 blaty.
Do biszkoptu przyłożyć miseczkę/talerzyk o średnicy 18 cm i wyciąć z ciasta koło ( u mnie x 2)
Przygotować formę o średnicy 22 cm i na środku formy ułożyć wycięte ciasto czekoladowe, nasączyć.
Mus z nutelli
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku (9 g) lub 3 listki żelatyny
- 550 ml śmietany kremówki 36% (podzielone na 180 ml i 370 ml), schłodzonej
- 250 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 130 g nutelli
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia Zdjąć z palnika.
W garnuszku umieścić 180 ml śmietany kremówki i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i nutellę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Przestudzić, ale nie do końca - sos czekoladowy powinien pozostać płynny.
W misie miksera ubić pozostałe 370 ml śmietany kremówki. Do sosu czekoladowego dodać kilka łyżek ubitej kremówki, dla rozrzedzenia i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą kremówkę i bardzo delikatnie wymieszać. Powstały mus czekoladowy przelać na ciasto czekoladowe w formie, wyrównać. Włożyć do zamrażarki na całą noc.
Lustrzana glazura z mlecznej czekolady
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (18 g) lub 6 listków żelatyny
- 200 g cukru
- 200 g jasnego syropu kukurydzianego lub golden syrupu
- 125 ml wody
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g mlecznej czekolady, posiekanej
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia (90 ml wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.
W garnuszku umieścić cukier, syrop kukurydziany/golden syrup i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru i uzyskania przezroczystej mieszanki. Zdjąć z palnika, dodać płynną żelatynę i wymieszać. Dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady (w razie konieczności podgrzać). Zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 35ºC.
Wykonanie
Zamrożony tort wyjąć z zamrażarki, następnie wyjąć z formy. Ustawić go na mniejszej formie, a ją z kolei na blaszce. Polać gotową glazurą lustrzaną. Odczekać 5 - 10 minut do spłynięcia polewy. Podważyć ciasto szpatułką i przenieść ciasto na paterę. Dowolnie udekorować
Odstawić ciasto do lodówki.