Kolejny przepis z konkursu "Sałatkowy zawrót głowy" Tym razem chrupiąca sałatka z grzankami. Zobacz przepis...
Kolejny przepis z konkursu "SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY". Tym razem chrupiąca sałatka z grzankami. Zobacz przepis.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka, podsmażona bez tłuszczu z ulubionymi przyprawami lub pieczona
- 1 cebula czerwona, średniej wielkości
- 1/2 główki ulubionej sałaty albo kapusty
- 1 kromka ciemnego pieczywa
- 2 niewielkie, mięsiste pomidory
- 1/2 opakowania białego sera typu feta
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka miodu naturalnego
- pieprz, sól do smaku
WYKONANIE
Kromkę pieczywa kroimy w kostkę i wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza, aż zrobią się z tych kosteczek chrupiące grzanki.
Pierś kurczaka oraz ser kroimy w kostkę.
Pomidory odsączamy i kroimy w plastry, podobnie - choć bez odsączania - postępujemy z cebulą.
Sałatę myjemy, odsączamy i siekamy drobno.
Łączymy składniki w misce lub układamy na talerzach - jak kto lubi...
Sos musztardowy to też żadna filozofia - łączymy podane elementy i przyprawiamy do smaku. A następnie dodajemy do sałatki - w mojej wersji - prosto na talerz.
Smacznego!
PRZEPIS NADESŁAŁA: ANULA WAWRZYNIAK