Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców...
Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem
to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200g masła extra
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 8 jabłek
- 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
- olej do wysmarowania formy
Cukier cynamonowy:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek cukru
Wykonanie
1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1cm.
2. Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszać z cynamonem.
3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na
4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski
o szerokości 1cm.
4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Pyszne polecam
PRZEPIS NADESŁAŁA: EWELINA PĘDZIKOWSKA