ładowanie...
Chrupiące jabłkowe
Chrupiące jabłkowe ciasteczka z cynamonem
#DobraSztela #przepisy #użytkowniczek #dobrasztela.pl #ciasteczka

Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców...

12 listopada 2019

Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem
to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Składniki


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła extra
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 8 jabłek
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
  • olej do wysmarowania formy


Cukier cynamonowy:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie


1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1cm.
2. Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszać z cynamonem.
3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na
4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski
o szerokości 1cm.
4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Pyszne polecam 

 

PRZEPIS NADESŁAŁA: EWELINA PĘDZIKOWSKA

Zobacz inne artykuły
Kakaowe pierniczki
Kakaowe pierniczki
Przejdź
Chrupiące ciasteczka
Chrupiące ciasteczka
Przejdź
Piękne ciasteczka
Piękne ciasteczka
Przejdź
Pierniczki - witraże
Pierniczki - witraże
Przejdź
Zmiana języka