Małe, chrupiące kurczaczki z wyrazistym sosem czosnkowym. Idealna przekąska do lunchboxa do pracy i szkoły, ale także na imprezowy stół.
Sprawdź nasz przepis na nuggetsy z sosem czosnkowym.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta ostrej mielonej papryki
- olej rzepakowy/słonecznikowy
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta mielonej ostrej papryki
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
WYKONANIE
- Kurczaka kroimy na większe kawałki.
- Przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
- W innej misce mieszamy składniki na ciasto (powinno być gęste).
- Do ciasta wrzucamy mięso i mieszamy, tak aby dokładnie się nim pokryło.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
- Smażymy kawałki mięsa ok. 8-10 min z dwóch stron (im większe, tym dłuższy czas).
- Usmażone kawałki przekładamy na talerz wyłożony papierem, w celu osączenia nadmiaru tłuszczu.
- W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami (przeciskamy czosnek przez praskę).
- Nuggetsy podawać z sosikiem czosnkowym.
- Smacznego!