ładowanie...
Domowy chleb
Domowy chleb na zakwasie
#domowy #Przepisy #ziarna #chleb #dobrasztela.pl

Przedstawiamy przepis na chleb żytni! Zrób go sama w swoim domu, przetestuj nasz sprawdzony przepis i podziel się opinią...

29 marca 2020

Przepis na domowy chleb. Zrób go sama, sprawdzony przepis. Polecamy :)

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

POTRZEBUJEMY

  • mąka żytnia: 250 gramów
  • zakwas chlebowy (w przepisie podany byłzakwas chlebowy w proszku 7g): 15 gramów
  • drożdże instant: 0.5 opakowania
  • ciepła woda: 175 mililitrów
  • sól: 0.5 łyżeczki
  • olej: 1 łyżka
  • miód (w przepisie proponowano dodanie melasy, zastąpiłam miodem): 1 łyżka
  • mąka do obsypania: 3 łyżki
  • tłuszcz do posmarowania miski (u mnie olej): 1 łyżka

WYKONANIE

  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
  • Wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
  • Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
  • Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.
  • Ciasto możemy posypać ulubionym ziarnem np. słonecznik, dynia lub czarnuszka
  • Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.

    Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
    http://www.polska-gotuje.pl/przepis/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-4
Zobacz inne artykuły
Domowe bułeczki
Domowe bułeczki
Przejdź
Domowe drożdże
Domowe drożdże
Przejdź
Zmiana języka