Przedstawiamy przepis na chleb żytni! Zrób go sama w swoim domu, przetestuj nasz sprawdzony przepis i podziel się opinią...
Przepis na domowy chleb. Zrób go sama, sprawdzony przepis. Polecamy :)
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
POTRZEBUJEMY
- mąka żytnia: 250 gramów
- zakwas chlebowy (w przepisie podany byłzakwas chlebowy w proszku 7g): 15 gramów
- drożdże instant: 0.5 opakowania
- ciepła woda: 175 mililitrów
- sól: 0.5 łyżeczki
- olej: 1 łyżka
- miód (w przepisie proponowano dodanie melasy, zastąpiłam miodem): 1 łyżka
- mąka do obsypania: 3 łyżki
- tłuszcz do posmarowania miski (u mnie olej): 1 łyżka
WYKONANIE
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
- Wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
- Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.
- Ciasto możemy posypać ulubionym ziarnem np. słonecznik, dynia lub czarnuszka
- Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.
Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
http://www.polska-gotuje.pl/przepis/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-4