ładowanie...
Fasolka po Bretońsku
Fasolka po Bretońsku domowy przepis
#obiad #DobraSztela.pl #Domowa #Fasolka #przepis

Jeśli lubicie fasolkę po Bretońsku - mamy dla Was DOMOWY przepis! koniecznie go wypróbujcie

18 grudnia 2020

Jeśli lubicie fasolkę po Bretońsku mamy dla Was DOMOWY przepis! koniecznie go wypróbujcie.

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

  • 500 g białej fasoli
  • sól i pieprz do smaku na doprawienie na koniec
  • woda do moczenia + 1 litr wody do gotowania fasoli
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 większe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g wędzonego boczku (lub parzonego)
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli do gotowania fasoli

 

WYKONANIE

  1. Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (najlepiej około 10 cm ponad poziom fasolki.
  2.  Odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wodę wylewamy, fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy parę razy pod zimną wodą.
  3. Fasolę wrzucić do garnka, zalać ok.1 litrem zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli.
  4. Gotować fasolę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 90 minut do czasu aż zmięknie
  5. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  6. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  7. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w drobną kosteczkę Włożyć na zimna patelnię i smażyć na małym płomieniu, aż boczek się zarumieni i wytopi tłuszcz.
  8. Kiełbasę pokroić w półplasterki i wrzucić do wytopionego boczku. Smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do czasu aż kiełbasa się lekko zarumieni. Po chwili dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć.
  9. Do ugotowanej fasoli dodać całą zawartość patelni i wymieszać. Dodać przyprawy, cukier i przecier z passatą pomidorową. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia.
  10. Można zagęścić fasolkę mąką pszenną

 

SMACZNEGO !

Zobacz inne artykuły
Kaszotto
Kaszotto
Przejdź
Panierowany camembert
Panierowany camembert
Przejdź
Bigos
Bigos
Przejdź
Podgrzybki zapiekane
Podgrzybki zapiekane
Przejdź
Zmiana języka