Jeśli lubicie fasolkę po Bretońsku - mamy dla Was DOMOWY przepis! koniecznie go wypróbujcie
Jeśli lubicie fasolkę po Bretońsku mamy dla Was DOMOWY przepis! koniecznie go wypróbujcie.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 500 g białej fasoli
- sól i pieprz do smaku na doprawienie na koniec
- woda do moczenia + 1 litr wody do gotowania fasoli
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 większe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g wędzonego boczku (lub parzonego)
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 500 ml passaty pomidorowej
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli do gotowania fasoli
WYKONANIE
- Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (najlepiej około 10 cm ponad poziom fasolki.
- Odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wodę wylewamy, fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy parę razy pod zimną wodą.
- Fasolę wrzucić do garnka, zalać ok.1 litrem zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli.
- Gotować fasolę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 90 minut do czasu aż zmięknie
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w drobną kosteczkę Włożyć na zimna patelnię i smażyć na małym płomieniu, aż boczek się zarumieni i wytopi tłuszcz.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki i wrzucić do wytopionego boczku. Smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do czasu aż kiełbasa się lekko zarumieni. Po chwili dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć.
- Do ugotowanej fasoli dodać całą zawartość patelni i wymieszać. Dodać przyprawy, cukier i przecier z passatą pomidorową. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia.
- Można zagęścić fasolkę mąką pszenną
SMACZNEGO !