ładowanie...
Podgrzybki zapiekane
Podgrzybki zapiekane z śmietaną i serem
#DOBRASZTELA.PL #zapiekanka #podgrzybki #grzyby #przepis

Przepis na niesamowicie aromatyczną zapiekankę z podgrzybków z dodatkiem śmietany i sera. Koniecznie sprawdź!

07 października 2022

Jeśli przepadasz za smakiem podgrzybków to koniecznie wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z dodatkiem śmietany i sera. 

SKŁADNIKI:

  • 500g podgrzybków
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 45ml wody
  • 250ml śmietany 30%
  • 20g bułki tartej
  • Ser żółty
  • przyprawy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Podgrzybki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy. Jeśli mamy mniejsze grzyby pozostawiamy je w całości.
  2. Na patelni roztapiamy masło.
  3. Obieramy i kroimy cebulkę w kostkę.
  4. Na patelnie wsypujemy podgrzybki i cebulę.
  5. Dodajemy wodę.
  6. Całość dusimy, aż zmięknie.
  7. Sos staramy się odparować.
  8. Doprawiamy wedle uznania, najlepiej solą i pieprzem.
  9. Całość mieszamy i przekładamy do półmiska nadającego się
    do zapiekania.
  10. Zalewamy całość śmietaną.
  11. Ser mieszamy z bułką tartą i posypujemy całość.
  12. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st.
  13. Pieczemy 20 minut lub do momentu roztopienia się sera.

 

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Pyszna zupa kurkowa
Pyszna zupa kurkowa
Przejdź
Kluski śląskie
Kluski śląskie
Przejdź
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku
Przejdź
Pomarańczowy krem
Pomarańczowy krem
Przejdź
Zmiana języka