Przepis na niesamowicie aromatyczną zapiekankę z podgrzybków z dodatkiem śmietany i sera. Koniecznie sprawdź!
Jeśli przepadasz za smakiem podgrzybków to koniecznie wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z dodatkiem śmietany i sera.
SKŁADNIKI:
- 500g podgrzybków
- 50g masła
- 1 cebula
- 45ml wody
- 250ml śmietany 30%
- 20g bułki tartej
- Ser żółty
- przyprawy
SPOSÓB WYKONANIA:
- Podgrzybki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy. Jeśli mamy mniejsze grzyby pozostawiamy je w całości.
- Na patelni roztapiamy masło.
- Obieramy i kroimy cebulkę w kostkę.
- Na patelnie wsypujemy podgrzybki i cebulę.
- Dodajemy wodę.
- Całość dusimy, aż zmięknie.
- Sos staramy się odparować.
- Doprawiamy wedle uznania, najlepiej solą i pieprzem.
- Całość mieszamy i przekładamy do półmiska nadającego się
do zapiekania. - Zalewamy całość śmietaną.
- Ser mieszamy z bułką tartą i posypujemy całość.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st.
- Pieczemy 20 minut lub do momentu roztopienia się sera.
SMACZNEGO!