Aromat kurek jest niepowtarzalny, dlatego tak doskonale sprawdza się jako składnik wielu dań. My przygotowaliśmy dla Was przepis na przepyszną zupę z kurek. Sprawdźcie!
SKŁADNIKI:
- 500 g kurek
- 1 średnia cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 30 ml oleju
- 15 g masła
- 125 ml śmietany 18%
- Pieprz i sól
- Pietruszka
SPOSÓB WYKONANIA:
- Kurki czyścimy z piasku i płuczemy w zimnej wodzie.
- Odsączamy z wody.
- Cebule siekamy w drobną kostkę.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni, następnie wsypujemy cebulę, którą trzeba zeszklić.
- Dodajemy kurki i smażymy, często mieszając.
- Woda, która się wytrąci z kurek powinna odparować.
- Kiedy nie będzie już wody, a kurki będą przyrumienione dodajemy masło.
- Kurki smażymy na maśle ok. pół minuty.
- Całość przekładamy do gorącego bulionu.
- Dodajemy ziemniaki.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minuty.
- Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy.
- Następnie przelewamy do głównego garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
- Dekorujemy świeżą pietruszką.