Kolety jajeczne – danie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i bezmięsne. Idealne na piątkowy obiad. Sprawdź jak łatwo je zrobić!
Kolety jajeczne – danie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i bezmięsne. Idealne na piątkowy obiad.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 6 jajek rozmiar L
- bułka tarta
- szczypiorek
- koperek
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona
- czerstwa bułka
- mleko
- olej
SPOSÓB WYKONANIA
- W misce namocz mlekiem pół czerstwej bułki, a następnie wyciśnij nadmiar mleka.
- 5 jajek ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane jajka wrzuć do miski w której znajduje się bułka.
- Posiekaj szczypiorek oraz koperek.
- Dodaj surowe jajko, przyprawy, zieleninę, bułkę tartą (około 2 łyżki stołowe) i dokładnie wyrób masę.
- Uformuj kotlety.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Kotlety jajeczne podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Smacznego!