ładowanie...
Kluski na parze
Kluski na parze z konfiturą
#dobrasztela #kluskinaparze #pampuchy #przepis #przepisykulinarne

Buchty, pampuchy , parowce, a w końcu kluski na parze. Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Wypróbujcie przepis mamy Anny...

24 kwietnia 2020

Buchty, pampuchy , parowce, pyzy a w końcu kluski na parze. Różnie są nazywane, jednak ich smak jest wyjątkowy.Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Prezentujemy Wam sprawdzony przepis mamy ANNY. KONIECZNIE GO wypróbujcie!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

400g mąki
20 gr drożdży
2 jajka
50 g tłuszczu (masła lub margaryny)
Około ¼ l mleka
50 g cukru
Owoce/ lub konfitury do nadzienia

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Mleko pogrzać aby było ciepłe ( nie gorące) dodać do niego drożdże i łyżeczkę cukru - pozostawić na jakiś czas aż zacznie rosnąć.
  2. Tłuszcz rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajka, wymieszać. Następnie wlać stopniowo tłuszcz a potem mleko z drożdżami cały czas zagniatając ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dodać odrobinę mąki.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż wyrośnie.
  5. Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na blat – lekko posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1- 2 cm. 
  6. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i na środek dodajemy nadzienie.
    Zawijamy ciasto w kuleczkę tak, aby nadzienie nie wyciekało.
  7. Do garnka z sitkiem wlewamy wodę aby po podgrzaniu utworzyła nam się para. Układamy kluski na sitko i przytykamy pokrywką.

    Pozostawiamy kluski  na około 15-20 minut aby nam wyrosły.
     
  8. Gotowe kluski możemy posypać, cukrem, cynamonem, polać rozpuszczonym masłem lub przygotowanym sosem owocowym albo zjeść bez niczego
     

Mama Anna życzy smacznego

Zobacz inne artykuły
Sos z koźlarzy
Sos z koźlarzy
Przejdź
Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem
Przejdź
Fit pizza
Fit pizza
Przejdź
Krokiety
Krokiety
Przejdź
Zmiana języka