Jeśli przepadacie za tradycyjną kuchnią, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis na KROKIETY Z MIĘSEM! Pyszne i domowe...
Jeśli przepadacie za tradycyjną kuchnią, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis na KROKIETY Z MIĘSEM! Pyszne i domowe!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Naleśnik:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta sody
Farsz:
- 400 g podpieczonego mięsa mielonego
- 2 cebule
- pieprz, sól, majeranek, chili do smaku
- 2 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
SPOSÓB WYKONANIA
- Na początku przygotowujemy naleśniki. Wszystkie podane składniki miksujemy.
- Dobrze nagrzewamy patelnię i dodajemy oleju.
- Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy go na całą patelnię.
- Smażymy każdy placek ok. 1 minuty.
- Następnie przygotowujemy farsz.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy ją do zmielonego mięsa i dokładnie mieszamy.
- Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu i rozsmarowujemy.
- Boki naleśników zwijamy do środka, a następnie całe ciasto zwijamy
w ciasny rulon uważając, aby ciasto się nie rozrywało. - Roztrzepujemy jajka, doprawiamy je lekko solą i pieprzem.
- Smarujemy rulony jajkiem a następnie przekładamy
do bułki tartej i dokładnie obsypujemy. - Smażymy na oleju z dodatkiem masła dokładnie
z każdej strony do zarumienienia. - Można podawać z czerwonym barszczem!