Te danie możesz ugotować ze swojego ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Sprawdź jak zrobić pulpety w sosie koperkowym!
Popularne pulpety można wykonać z każdego rodzaju mięsa mielonego. Może być to kurczak, indyk, wołowina lub wieprzowina. Tak samo jest z sosami do pulpetów! Ale dziś sprawdźcie nasz przepis na pulpety w sosie koperkowym!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Pulpety
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 duże cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sos
- pół litra bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietanki 30%
- marchewka
- pietruszka
- 2 pęczki koperku
Ryż lub ugotowane ziemniaki
SPOSÓB WYKONANIA
- Namocz w mleku lub bulionie czerstwą bułkę.
- Ulubione mięso mielone przełóż do miski. Z bułki odciśnij nadmiar bulionu, dodaj jajko, przyprawy i zacznij wyrabiać masę mięsną.
- Gdy masa będzie już jednolita zacznij formować małe, okrągłe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
- Pulpety obsmaż z 4 stron na patelni z dodatkiem oleju, ale tak, aby tylko się lekko przypiekły.
- Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz pietruszkę i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień tak, aby wywar tylko delikatnie bulgotał.
- Teraz włóż do bulionu pulpety.
- Do miski wlej pół szklanki śmietany 30% i dodaj do niej kilka łyżek bulionu oraz łyżkę mąki pszennej.
- Wymieszaj dokładnie i wlej do wywaru.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekane 2 pęczki koperku
i doprowadź do wrzenia. - Pulpety w sosie koperkowym podaj z ugotowanym
ryżem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!