ładowanie...
Pulpety
Pulpety w sosie koperkowym
#pulpety #obiad #dobrasztela.pl #przepisy #danie

Te danie możesz ugotować ze swojego ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Sprawdź jak zrobić pulpety w sosie koperkowym!

16 kwietnia 2021

Popularne pulpety można wykonać z każdego rodzaju mięsa mielonego. Może być to kurczak, indyk, wołowina lub wieprzowina. Tak samo jest z sosami do pulpetów! Ale dziś sprawdźcie nasz przepis na pulpety w sosie koperkowym! 

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 duże cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sos

  • pół litra bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 pęczki koperku

Ryż lub ugotowane ziemniaki

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Namocz w mleku lub bulionie czerstwą bułkę.
  2. Ulubione mięso mielone przełóż do miski. Z bułki odciśnij nadmiar bulionu, dodaj jajko, przyprawy i zacznij wyrabiać masę mięsną.
  3. Gdy masa będzie już jednolita zacznij formować małe, okrągłe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
  4. Pulpety obsmaż z 4 stron na patelni z dodatkiem oleju, ale tak, aby tylko się lekko przypiekły.
  5. Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz pietruszkę i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień tak, aby wywar tylko delikatnie bulgotał.
  6. Teraz włóż do bulionu pulpety.
  7. Do miski wlej pół szklanki śmietany 30% i dodaj do niej kilka łyżek bulionu oraz łyżkę mąki pszennej.
  8. Wymieszaj dokładnie i wlej do wywaru.
  9. Pod koniec gotowania dodaj posiekane 2 pęczki koperku
    i doprowadź do wrzenia.
  10. Pulpety w sosie koperkowym podaj z ugotowanym
    ryżem lub ziemniakami.

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Naleśniki z szynką
Naleśniki z szynką
Przejdź
Domowa pizza
Domowa pizza
Przejdź
Fasolka po Bretońsku
Fasolka po Bretońsku
Przejdź
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne
Przejdź
Zmiana języka