ładowanie...
Naleśniki z szynką
Naleśniki z szynką i pieczarkami
#naleśniki #dobrasztela.pl #obiad #przepis #jedzenie

Naleśniki możemy jeść na słodko, z ulubionym dżemem lub powidłami, ale także w formie wytrawnej. Sprawdź przepis na naleśniki z szynką i pieczarkami!

06 maja 2021

Naleśniki możemy jeść na słodko, z ulubionym dżemem lub powidłami, ale także w formie wytrawnej. Sprawdź przepis na naleśniki z szynką i pieczarkami!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej
  • 400 g mąki
  • 2 jaja L
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 10-15 plastrów szynki
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • duża cebula

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Składniki na naleśniki zmiksuj tak, aby ciasto było dosyć gęste, ale „lejące się”. Mleko i wodę wlej do blendera, dodaj jajka i dodawaj powoli mąkę oraz szczyptę soli.
  2. Odstaw ciasto na pół godziny, a potem usmaż cienkie naleśniki na oleju.
  3. Przygotowanie farszu rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Zeszklij ją na patelni z dodatkiem tłuszczu.
  4. Umyte pieczarki pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zeszklonej cebulki.
    Smaż, aż pieczarki będą miękkie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na każdy naleśnik ułóż 1 lub dwa plastry szynki (w zależności od
    jej wielkości) dodaj farsz i zasyp startym serem.
  6. Zwiń naleśniki w rulon i następnie podsmaż na maśle pod
    przykryciem tak, aby ser w środku się rozpuścił, a farsz
    był ciepły.

Smacznego!

Zobacz inne artykuły
Kluski na parze
Kluski na parze
Przejdź
Śląski obiad
Śląski obiad
Przejdź
Bigos
Bigos
Przejdź
Fit pizza
Fit pizza
Przejdź
Zmiana języka