Naleśniki możemy jeść na słodko, z ulubionym dżemem lub powidłami, ale także w formie wytrawnej. Sprawdź przepis na naleśniki z szynką i pieczarkami!
Naleśniki możemy jeść na słodko, z ulubionym dżemem lub powidłami, ale także w formie wytrawnej. Sprawdź przepis na naleśniki z szynką i pieczarkami!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka
- 200 ml wody mineralnej
- 400 g mąki
- 2 jaja L
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 10-15 plastrów szynki
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- duża cebula
SPOSÓB WYKONANIA
- Składniki na naleśniki zmiksuj tak, aby ciasto było dosyć gęste, ale „lejące się”. Mleko i wodę wlej do blendera, dodaj jajka i dodawaj powoli mąkę oraz szczyptę soli.
- Odstaw ciasto na pół godziny, a potem usmaż cienkie naleśniki na oleju.
- Przygotowanie farszu rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Zeszklij ją na patelni z dodatkiem tłuszczu.
- Umyte pieczarki pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zeszklonej cebulki.
Smaż, aż pieczarki będą miękkie i dopraw do smaku solą i pieprzem. - Na każdy naleśnik ułóż 1 lub dwa plastry szynki (w zależności od
jej wielkości) dodaj farsz i zasyp startym serem. - Zwiń naleśniki w rulon i następnie podsmaż na maśle pod
przykryciem tak, aby ser w środku się rozpuścił, a farsz
był ciepły.
Smacznego!