Tradycyjny śląski obiad każdemu kojarzy się z roladą, kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dziś podpowiadamy Wam jak zrobić te pyszne danie!
Przepis na śląski obiad.
Tradycyjny śląski obiad każdemu kojarzy się z roladą, kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dziś podpowiadamy Wam jak zrobić te pyszne danie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- mięso wołowe lub wieprzowe 6 plasterków
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 cebule
- 6 plasterków wędzonego boczku
- kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- musztarda
- ugotowane, chłodne ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 2 jajka
- mała czerwona kapusta
- masło
- sok z jednej cytryny
- 250 ml wody
- 2 małe jabłka lub jedno duże
- mały kawałek boczku
Sposób przygotowania przepisu
- Plasterki mięsa rozbij tłuczkiem.
- Posmaruj mięso z jednej strony musztardą nie dochodząc do krawędzi i przypraw solą oraz pieprzem.
- Składniki na farsz, czyli kiełbasę pokrój w cienkie paski, a boczek, ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Tak przygotowany fars nałóż na kawałki mięsa.
- Rolady zawiń ciasno tak, aby farsz nie wypadł po bokach i owiń nićmi wędliniarskimi, zabezpieczając roladę przed rozwinięciem.
- W brytfannie rozgrzej tłuszcz i opiecz rolady z dwóch stron.
- Następnie zmniejsz ogień i podlej wodą mięso, aby się nie spaliło i piecz do miękkości.
- Ugotowane i chłodne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski.
- ¼ część ziemniaków wyjmij i odłóż, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj jajka, odłożoną część ziemniaków i całość posól.
- Wyrabiaj ciasto do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Uformuj kluski śląskie.
- Kluski gotuj na małym gazie tak, aby woda się nie gotowała. W ten sposób kluski będą miały gładką powierzchnię. Po wypłynięciu klusek na wierzch, gotuj je jeszcze 4 minuty, po czym wyciągnij.
- Obierz cebulę, drobno poszatkuj i podsmaż na maśle.
- Z kapusty zdejmij pierwsze liście i drobno pokrój.
- Przełóż cebulę i kapustę do rondelka i zalej szklanką wody i sokiem z cytryny.
- Ustaw palnik na średnią moc i duś kapustę pod przykryciem przez 30 minut, mieszając co jakiś czas.
- Gdy kapusta będzie stawać się miękka, dodaj starte jabłko oraz przyprawy.
- Całość wymieszaj.
Po kilku minutach kapusta jest gotowa.