Jeśli jesień to obowiązkowo dynia! Ale czemu znów miała by być zupa? Zróbmy coś innego, pasztet. Sprawdźcie prosty przepis...
Jak jesień obowiązkowo musi być dynia.
A czemu znów miała by być zupa. Zróbmy coś innego - pasztet.
Zdrowy, nie za ciężki i wzmacniający
przed jesiennym spacerem do bajecznie kolorowego parku.
Skład
- 300g dyni
- marchew
- cebula
- jajko
- serek typu bieluch
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki kaszki mannej
- papryka czerwona
- sól, pieprz, kurkuma, tymianek
Wykonanie
Dynie, cebule i marchew ścieramy na tarce, przyprawiamy, dodajemy pokrojoną na małe kawałki paprykę, olej, kaszkę, żółtko i ubite białko. Delikatnie mieszamy, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego kaszką. Pieczemy godzinę przy 180 stopniach. Kroimy i każdy kawałek przyozdabiamy serkiem i świeżą pietruszką.
PRZEPIS NADESŁAŁ: MAREK NIESTRAWSKI