ładowanie...
Kotlety mielone
Kotlety mielone bez udziwnień
#kotletmielony #dobrasztela.pl #jedzenie #obiad #przepis

Soczyste, domowe kotlety domowe bez udziwnień. Smaczne jak u MAMY ! Wypróbujcie przepis na tradycyjne kotlety mielone

23 lutego 2021

Soczyste, domowe kotlety domowe bez udziwnień. Smaczne jak u MAMY ! Wypróbujcie przepis na tradycyjne kotleciki mielone.

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

  • 750 g mięsa mielonego z indyka lub łopatki
  • 1 czerstwa bułka np. kajzerka
  • pół szklanki mleka do namoczenia bułki (125 ml)
  • 2 małe cebula starta na tartce o małych oczkach
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

 

WYKONANIE

1. Bułkę zalać ciepłym mlekiem, odstawić do namoczenia na około 20 minut

2. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

3. Do miski włożyć zmielone mięso, startą cebulę, jedno jajko, namoczoną bułkę z mlekiem oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

4. Całość wymieszać, a następnie wyrobić rękami. Wyrabianie mięsa rękoma powinno trwać minimum 5 minut.

5. Do miseczki wylać trochę wody. Zamoczyć dłonie i zwilżonymi dłońmi formować kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej i lekko spłaszczyć.

6. Na patelni roztopić tłuszcz i go rozgrzać. Tradycyjnie do smażenia kotletów mielonych powinno używać się smalcu, ewentualnie oleju rzepakowego.

7. Ułożyć na patelni mielone kotlety i smażyć przez ok. 5 minut z obu stron na rumiano. Na koniec, na 2 minuty, przykryć patelnię pokrywką i podusić mielone pod przykryciem.

8. Po usmażeniu przełożyć kotlety na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

SMACZNEGO ! 

Zobacz inne artykuły
Duszone maślaki
Duszone maślaki
Przejdź
Meksykańska zupa
Meksykańska zupa
Przejdź
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Przejdź
Żurek
Żurek
Przejdź
Zmiana języka