Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem. Zachęcamy do wypróbowania szybkiego przepisu na duszone maślaki w sosie śmietanowym.
Duszone maślaki w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI:
- 2 mniejsze ziemniaki
- 500 g maślaków
- 50 g masła
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 18%
- Sól
- Pieprz
- 1 ząbek czosnku
- koperek
SPOSÓB WYKONANIA:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Maślaki oczyszczamy i obieramy ze skórki.
- Dobrze płuczemy i odsączamy.
- Cebulkę kroimy w małą kostkę i szklimy ją na patelni z dodatkiem masła.
- Dodajmy grzyby.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Całość dusimy do momentu odparowania wody,
co jakiś czas mieszając (ok. 25 minut). - Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy śmietanę 18% i doprowadzamy do wrzenia.
- Ugniatamy ziemniaki z odrobiną masła.
- Przekładamy na talerz ziemniak, duszone maślaki w śmietanie.
- Całość posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO!