ładowanie...
Duszone maślaki
Duszone maślaki w sosie śmietanowym
#maślak #dobrasztela.pl #duszonemaślaki #grzyby #śmietana

Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem. Zachęcamy do wypróbowania szybkiego przepisu na duszone maślaki w sosie śmietanowym. 

21 października 2022

Duszone maślaki w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:

  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 500 g maślaków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Maślaki oczyszczamy i obieramy ze skórki.
  3. Dobrze płuczemy i odsączamy.
  4. Cebulkę kroimy w małą kostkę i szklimy ją na patelni z dodatkiem masła.
  5. Dodajmy grzyby.
  6. Dodajemy posiekany czosnek.
  7. Całość dusimy do momentu odparowania wody,
    co jakiś czas mieszając (ok. 25 minut).
  8. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  9. Dodajemy śmietanę 18% i doprowadzamy do wrzenia.
  10. Ugniatamy ziemniaki z odrobiną masła.
  11. Przekładamy na talerz ziemniak, duszone maślaki w śmietanie.
  12. Całość posypujemy koperkiem.

 

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Fit pizza
Fit pizza
Przejdź
Grzybowe arcydzieło
Grzybowe arcydzieło
Przejdź
Sos z koźlarzy
Sos z koźlarzy
Przejdź
Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem
Przejdź
Zmiana języka