Dynia kojarzy nam się z jesienią. Zatem jesienne dyniowe placuszki i meksykańska zupa z dyni zachwyci każdego smakosza...
Dynia kojarzy nam się z jesienią. Zatem jesienne dyniowe placuszki i meksykańska zupa z dyni zachwyci każdego smakosza !
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z DYNI
- 40 dag cebuli
- 20 dag bekonu
- 2 łyżki oleju
- 1 kg dyni
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- papryczka chili
- szklanka śmietany kremówki
- świeże liście kolendry
SPOSÓB WYKONANIA
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w drobną kostkę bekon, podsmażyć.
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić około 5 minut. Zalać bulionem i sokiem pomarańczowym, zagotować. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować.
PLACUSZKI Z DYNI
- pełna szklanka drobno tartej dyni - 320 g
- pół szklanki jogurtu naturalnego - 150 g
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
- 3 średnie jajka
- saszetka cukru wanilinowego - 30 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- olej roślinny do smażenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku posypki z cukru pudru.
Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Cukier wanilinowy możesz zastąpić dwiema łyżkami cukru zwykłego, lub trzcinowego oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Pół łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona wyjęte z laski wanilii będą jeszcze lepsze. Placki z dyni smażone na słodko najpyszniejsze wychodzą zawsze z dyni muscat.
To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. To dynia typowo deserowa. Smak i struktura miąższu przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Coś wspaniałego!
SPOSÓB WYKONANIA
Aby zrobić placki z dyni na słodko polecam sięgnąć po dynię deserową, jak dynia Muscat o której już wspomniałam. Jest bardzo soczysta, ma świeży miąższ z owocową nutą.
Dobra będzie też dynia Hokkaido, która ma jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy miąższ.
Nie jest jednak tak soczysta jak dynia muscat.
Dynia piżmowa oraz zwyczajna też dadzą radę.
Dynia zwyczajna będzie miała jednak jaśniejszy kolor.
Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna.
Dynię zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Może Ci śmiało powstać papka dyniowa.
Potrzebujesz pełną szklankę dyni, czyli 250 ml = około 320 gramów dyni.
Przepis nadesłała: Agnieszka Przyborowska