Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Koniecznie wypróbujcie nasz szybki i łatwy przepis na panierowane kanie!
Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Koniecznie wypróbujcie nasz szybki i łatwy przepis na panierowane kanie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 4 kanie
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- Masło klarowane
- Bułka tarta
- Przyprawy (sól i pieprz)
SPOSÓB WYKONANIA
- Kanie dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy.
- Wkładamy do miski z mlekiem i zostawiamy na 1 godzinę.
- Jajka mieszamy z przyprawami.
- Równocześnie nagrzewamy patelnię do smażenia.
- Zanurzamy kanie w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Panierowane kanie kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Smażymy z obu stron, do momentu kiedy panierka robi się złota.
- Podajemy z pieczywem.
Smacznego!