Krem z pora i klopsiki z mięsa mielonego. Pyszna i zdrowa zupa z dodatkiem klopsików. Sprawdź jak zrobić to pyszne danie...
Krem z pora i klopsiki z mięsa mielonego. Pyszna i zdrowa zupa z dodatkiem klopsików. Sprawdź poniżej jak zrobić to pyszne danie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
KREM Z PORA POTRZEBUJEMY
- 2 duże pory
- 300g ziemniaków
- 1 cebula
- 600-700ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 100ml białego wytrawnego wina
- 100ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PULPECIKI POTRZEBUJEMY
- 300g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz i łyżkę bułki tartej. Wyrobić mięso na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Pora umyć i pokroić w półksiężyce.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulkę i pora. Smażyć aż por znacznie zmięknie. Następnie wlać wino i chwilę odparować.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion i gotować pod przykryciem około 15 min aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać sól pieprz i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę, gałkę muszkatołową i ewentualnie jeszcze trochę soli / pieprzu.
Podajemy z pulpecikami posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz prażonymi nasionami słonecznika.
PRZEPIS NADESŁAŁA: BARBARA STRZELECKA