Zupa krem z dodatkiem słodkich ziemniaków, marchewki i gruszki? Ciekawe połączenie, które zachwyca smakoszy! Sprawdź przepis...
Zupa krem z dodatkiem słodkich ziemniaków, marchewki i gruszki? Ciekawe połączenie, które zachwyca smakoszy! Sprawdź poniższy przepis.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 1 litr wody/ wrzątek/
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 marchewka
- 250 g dyni
- 1 cebula
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 gruszki
- przyprawy: pieprz, papryka łagodna, ziele angielskie, listek laurowy
- 20 g masła
- kawałek pora
- śmietana 18%
- syrop klonowy
Przygotowanie
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę oraz marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na maśle pokrojoną cebulę oraz imbir. Dodać dynię, ziemniaki oraz marchew. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Zalać wrzątkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz pora i gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20 minut. Wyciągnąć ziele angielskie, listek laurowy i pora. Zmiksować ugotowane warzywa i w razie potrzeby dodać jeszcze przyprawy. Gruszkę pokroić i usmażyć na syropie klonowym. Zupę podawać z łyżką śmietanym oraz usmażoną gruszką.
PRZEPIS NADESŁAŁA: MARIA STEFANOWICZ