Jeśli należycie do zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni, koniecznie skorzystajcie z przepisu na pyszne domowe pyzy z mięsem!
Jeśli należycie do zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni, koniecznie skorzystajcie z przepisu na pyszne domowe pyzy z mięsem!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g surowych ziemniaków
- 350 g mąki
- 1 szt. jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 700 g gotowanego mięsa kurczaka
- 1 szt. cebuli
- 30 g masła
- sól i pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
SPOSÓB WYKONANIA
- Surowe ziemniaki trzemy na tarce z mały oczkami.
- Odciskamy z nich sok i odkładamy.
- Gotujemy ziemniaki aż zmięknął, a następnie przeciskamy przez praskę.
- Łączymy ze sobą oba rodzaje ziemniaków, dodajemy powstałą na soku skrobię i mieszamy.
- Dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli.
- Całość zagniatamy.
- Ugotowane mięso mielimy na maszynce.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.
- Podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do mięsa.
- Farsz przyprawiamy, dodajemy gałkę i majeranek.
- Dokładnie mieszamy.
- Z ciasta formujemy rulon, który dzielimy na równe partie.
- Każdą partię delikatnie rozgniatamy w rękach,
dodajemy farsz i formujemy pyzy. - Zagotowujemy posoloną wodę i dodajemy pyzy.
- Gotujemy 4 minuty, aż wypłyną na wierzch.