Sprawdź nasz przepis na ŻUREK STAROPOLSKI! Dodatkowo przygotowaliśmy przepis na ZAKWAS i BULION, aby całe danie było PYSZNE I DOMOWE.
Dla wszystkich fanów polskiej kuchni przygotowaliśmy przepis na domowy
ŻUREK STAROPOLSKI, znajdziecie tutaj dodatkowo przepis na ZAKWAS, BULION
i pyszny bo domowy ŻUREK STAROPOLSKI!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Zakwas:
- 200 g mąki żytniej
- 600 ml wody
- skórka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
Bulion:
- 400 g włoszczyzny
- majeranek, natka pietruszki,
sól, pieprz, liście laurowe,
ziele angielski
Żurek:
- suszone grzyby
- 2 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g białej kiełbasy
- 6 łyżek śmietanki 18%
- 4 jajka
Dodatkowo:
- chleb do żurku
SPOSÓB WYKONANIA
ZAKWAS
- W pierwszej kolejności przygotowujemy zakwas najlepiej zrobić to 3 dni wcześniej niż planujemy przygotować zupę – szklankę mąki żytniej zalewamy szklanką gorącej wody.
- Studzimy, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody i dodajemy skórkę z razowego chleba oraz 2 ząbki czosnku.
- Mieszamy i przelewamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy
na ok 3 dni w ciepłe i ciemne miejsce. - Przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.
- Przechowujemy do 2 tygodniu w lodówce.
ŻUREK
- Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy.
- Grzyby moczymy, osuszamy i kroimy w paski.
- Następnie obieramy i kroimy cebulę i czosnek.
- Kroimy boczek i kiełbasę.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy grzyby oraz przyprawy.
- Gotujemy je pod przykryciem ok. 40 minut. A następnie przecedzamy.
- Boczek i kiełbasę podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem cebuli.
- Dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 10 minut.
- Dodajemy ok 0,5 litra zakwasu.
- Do całości dodajemy czosnek.
- Gotujemy dodatkowe 10 minut.
- Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną z łyżką zupy – do szklanki wlewamy gorący bulion, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy.
- Przygotowujemy chlebki na żurek.
- Kroimy z wierzchu, aby powstał kapelusz.
- Głębszą część chleba wydrążamy, smarujemy masłem i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180⁰C.
- W tym czasie obieramy jajka i kroimy na połówki.
- Przelewamy gotowy żurek do chleba.
- Dodajemy połówki jajek.
- Dekorujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO!