ładowanie...
Żurek
Żurek Staropolski
#dobrasztela.pl #domowakuchnia #przepis #przepisnaobiad #żurekstaropolski

Sprawdź nasz przepis na ŻUREK STAROPOLSKI! Dodatkowo przygotowaliśmy przepis na ZAKWAS i BULION, aby całe danie było PYSZNE I DOMOWE.

22 stycznia 2021

Dla wszystkich fanów polskiej kuchni przygotowaliśmy przepis na domowy
ŻUREK STAROPOLSKI, znajdziecie tutaj dodatkowo przepis na ZAKWAS, BULION
i pyszny bo domowy ŻUREK STAROPOLSKI! 

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

Zakwas:

  • 200 g mąki żytniej
  • 600 ml wody
  • skórka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

Bulion:

  • 400 g włoszczyzny
  • majeranek, natka pietruszki,
    sól, pieprz, liście laurowe,
    ziele angielski

Żurek:

  • suszone grzyby
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g białej kiełbasy
  • 6 łyżek śmietanki 18%
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • chleb do żurku

 

SPOSÓB WYKONANIA

ZAKWAS

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy zakwas najlepiej zrobić to 3 dni wcześniej niż planujemy przygotować zupę – szklankę mąki żytniej zalewamy szklanką gorącej wody.
  2. Studzimy, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody i dodajemy skórkę z razowego chleba oraz 2 ząbki czosnku.
  3. Mieszamy i przelewamy do dużego słoja, przykrywamy gazą i odstawiamy
    na ok 3 dni w ciepłe i ciemne miejsce.
  4. Przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.
  5. Przechowujemy do 2 tygodniu w lodówce.

ŻUREK

  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy.
  2. Grzyby moczymy, osuszamy i kroimy w paski.
  3. Następnie obieramy i kroimy cebulę i czosnek.
  4. Kroimy boczek i kiełbasę.
  5. Gotujemy jajka na twardo.
  6. Włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy grzyby oraz przyprawy.
  7. Gotujemy je pod przykryciem ok. 40 minut. A następnie przecedzamy.
  8. Boczek i kiełbasę podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem cebuli.
  9. Dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 10 minut.
  10. Dodajemy ok 0,5 litra zakwasu.
  11. Do całości dodajemy czosnek.
  12. Gotujemy dodatkowe 10 minut.
  13. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną z łyżką zupy – do szklanki wlewamy gorący bulion, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy.
  14. Przygotowujemy chlebki na żurek.
  15. Kroimy z wierzchu, aby powstał kapelusz.
  16. Głębszą część chleba wydrążamy, smarujemy masłem i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180⁰C.
  17. W tym czasie obieramy jajka i kroimy na połówki.
  18. Przelewamy gotowy żurek do chleba.
  19. Dodajemy połówki jajek.
  20. Dekorujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem
Przejdź
Fit pizza
Fit pizza
Przejdź
Wigilijne przepisy
Wigilijne przepisy
Przejdź
Dyniowe racuchy
Dyniowe racuchy
Przejdź
Zmiana języka