Mamy dla WAS 3 ŚWIĄTECZNE PRZEPISY z pieczarką w roli głównej! Wypróbujcie koniecznie i poczujcie klimat Świąt!
Mamy dla WAS 3 ŚWIĄTECZNE PRZEPISY z pieczarką w roli głównej! Wypróbujcie koniecznie
i poczujcie klimat Świąt!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 1 kg Kapusty kiszonej niezbyt kwaśnej
- 1 kg pieczarek
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 cebuli
- Sól
- Pieprz
Sposób wykonania:
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
- Skraplamy je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
- Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przelewamy ją wodą.
- Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Siekamy cebulę.
- Wsypujemy na patelnię pieczarki, pokrojoną cebulę i smażymy.
- Wytworzony sosy dodajemy do gotującej się kapusty, aby nabrał aromatu.
- Pieczarki doprawiamy i smażymy, aż woda odparuje.
- Całość przekładamy do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
- Całość doprawiamy.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąka pszenna
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 250 ml gorącej wody
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 4 cebule
- 300 g pieczarek
- 0,5 marchewki
- 0,5 pietruszki
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób wykonania:
Ciasto na pierogi:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej.
- Wlewamy szklankę gorącej wody i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut.
Farsz:
- Następnie przygotowujemy farsz.
- Kapustę wypłukujemy i wkładamy ją do garnka.
- Zalewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
- W międzyczasie kroimy cebulę, szklimy ją na patelni.
- Zdejmujemy cebulę i w jej miejsce dodajemy pokrojone i osuszone pieczarki.
- Dodajemy olej i smażymy przez ok. 5 minut.
- Dodajemy startą marchewkę i pietruszkę i smażymy całość kolejne 5 minut.
- Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość mielmy w maszynce – otrzymujemy gotowy farsz.
Lepienie pierogów:
- Kiedy farsz jest gotowy, dzielimy ciasto na 3 części.
- Jeden kawałek rozwałkowujemy cienko i wycinaj kółka.
- Na środek kółka nakładamy farsz.
- Pierogi składamy na pół i sklejamy boki.
- Gotowe pierogi przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką.
WIGILIJNA ZUPA PIECZARKOWA
Składniki:
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 0,5 selera
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 600 g pieczarek
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki masła
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Marchew, pietruszkę, seler, por i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wlewamy 1 litr wody do garnka, dodajemy warzywa oraz przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
- Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, a 2 ostatnie sztuki w paseczki.
- Rozgrzewamy masło na patelni i szklimy cebulkę.
- Do cebuli dokładamy pieczarki doprawiamy do smaku i smażymy.
- Gotowy bulion przecedzamy, dodajemy cebulę z pieczarkami
- Następnie dodajemy serek mascarpone, pilnujemy żeby się nie zważył.
- Doprawiamy solą i pierzem oraz posypujemy natką pietruszki.