ładowanie...
Wigilijne przepisy
Wigilijne przepisy z pieczarkami
#bożenarodzenie #dobrasztela.pl #pieczarki #przepisy #przepisywigilijne

Mamy dla WAS 3 ŚWIĄTECZNE PRZEPISY z pieczarką w roli głównej! Wypróbujcie koniecznie i poczujcie klimat Świąt!

11 grudnia 2020
KAPUSTA Z PIECZARKAMI.pdf
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKĄ.pdf
ZUPA PIECZARKOWA.pdf

Mamy dla WAS 3 ŚWIĄTECZNE PRZEPISY z pieczarką w roli głównej! Wypróbujcie koniecznie
i poczujcie klimat Świąt!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1 kg Kapusty kiszonej niezbyt kwaśnej
  • 1 kg pieczarek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 cebuli
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
  2. Skraplamy je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
  3. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przelewamy ją wodą.
  4. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło.
  6. Siekamy cebulę.
  7. Wsypujemy na patelnię pieczarki, pokrojoną cebulę i smażymy.
  8. Wytworzony sosy dodajemy do gotującej się kapusty, aby nabrał aromatu.
  9. Pieczarki doprawiamy i smażymy, aż woda odparuje.
  10. Całość przekładamy do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
  11. Całość doprawiamy.

 

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąka pszenna
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób wykonania:

Ciasto na pierogi:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej.
  2. Wlewamy szklankę gorącej wody i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut.

Farsz:

  1. Następnie przygotowujemy farsz.
  2. Kapustę wypłukujemy i wkładamy ją do garnka.
  3. Zalewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
  4. W międzyczasie kroimy cebulę, szklimy ją na patelni.
  5. Zdejmujemy cebulę i w jej miejsce dodajemy pokrojone i osuszone pieczarki.
  6. Dodajemy olej i smażymy przez ok. 5 minut.
  7. Dodajemy startą marchewkę i pietruszkę i smażymy całość kolejne 5 minut.
  8. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Całość mielmy w maszynce – otrzymujemy gotowy farsz.

Lepienie pierogów:

  1. Kiedy farsz jest gotowy, dzielimy ciasto na 3 części.
  2. Jeden kawałek rozwałkowujemy cienko i wycinaj kółka.
  3. Na środek kółka nakładamy farsz.
  4. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki.
  5. Gotowe pierogi przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką.

 

WIGILIJNA ZUPA PIECZARKOWA

Składniki:

  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Marchew, pietruszkę, seler, por i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wlewamy 1 litr wody do garnka, dodajemy warzywa oraz przyprawy.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
  5. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, a 2 ostatnie sztuki w paseczki.
  6. Rozgrzewamy masło na patelni i szklimy cebulkę.
  7. Do cebuli dokładamy pieczarki doprawiamy do smaku i smażymy.
  8. Gotowy bulion przecedzamy, dodajemy cebulę z pieczarkami
  9. Następnie dodajemy serek mascarpone, pilnujemy żeby się nie zważył.
  10. Doprawiamy solą i pierzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Zobacz inne artykuły
Krem z dyni i cukinii
Krem z dyni i cukinii
Przejdź
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku
Przejdź
Papryka
Papryka
Przejdź
Jesienny pasztet
Jesienny pasztet
Przejdź
Zmiana języka